Despre mine
Sunt Teoalida din Ploiești, îmi place să desenez, să scriu articole, să compun și analizez date, în special despre arhitectură, imobiliare și industria auto. Vedeți proiecte realizate de mine pe teoalida.ro (română, site din 2016) și teoalida.com (engleză, site din 2009).
Studiez arhitectura comunistă din 2005 și pot identifica modelele blocurilor, estima anul construcției și afla numărul de apartamente și camere la 90% din blocuri folosind pozele din satelit + Google Street View.
Am început proiectul www.hartablocuri.ro în 2018 pentru a oferi tuturor experiența mea și informațiile acumulate de-a lungul timpului, puteți da click pe blocuri (unul câte unul) și contribui la dezvoltarea proiectului spunându-mi datele la blocurile unde acestea lipsesc sau sunt greșite (fiecare oraș are 10% blocuri unicat unde am nevoie de ajutor de la localnici). Acest site reprezintă 80% cercetare personală (online și pe teren), 10% date oferite de primării (imobile expertizate seismic / reabilitate), 10% date oferite de vizitatorii site-ului.
Monetizarea se va face prin vânzarea datelor „angro” în format Excel care permite editarea după dorințele voastre, sorta și băga filtre, adăuga propriile date (util în special agențiilor imobiliare, asigurări de locuințe, notari, curierat, distribuitori de pliante, telecomunicatii, etc).
Am avut clienți comerciali interesați de numărul aproximativ de blocuri și apartamente per oraș (exemplu), ceea ce pot estima în 1 minut (marjă de eroare +/- 10%), fără a petrece zeci de ore de cercetare per oraș și introduce adresele blocurilor și numărul de apartamente din fiecare.
În schimb, majoritatea vizitatorilor site-ului sunt interesați (doar) de anul construirii (singurul detaliu pe care NU îl pot oferi exact, ci îl estimez într-un interval de câțiva ani). Unii idioți au pretenții să obțină date 100% corecte fără a oferi nimic la schimb, în loc să mulțumească pentru inițiativă și pentru informațiile oferite gratuit prin acest site, mă înjură dacă nu răspund la mesaje suficient de rapid și detaliat, lasă comentarii negative pe Facebook că harta e total greșită fără a spune datele corecte unde eu am greșit (exemplu), cer ștergerea site-ului (exemplu), etc.
Fiind un proiect în premieră națională realizat voluntar în timpul liber limitat, e normal să îmi scape greșeli. Am găsit greșeli pe Google Maps, OpenStreetMap, dar și pe listele „oficiale” de la primărie. Cei care îmi fac reclamă în presă și pe social media sunt rugați să menționeze: Harta NU este 100% corectă, spuneți autorului site-ului datele unde acestea lipsesc sau sunt greșite, pentru a le putea modifica.
Evoluția bazei de date
Am început în 2018 cu Ploiești, extins la restul județului Prahova în 2019.
În 2020 am adăugat detaliile blocurilor din București, Ilfov, Dâmbovița (total 19.000 blocuri).
În 2021 am adăugat detaliile blocurilor din Buzău, Iași, Hunedoara (total 26.000 blocuri).
Audiența scăzută în provincie (comparat cu București) m-a determinat în octombrie 2021 să pun proiectul ON HOLD (nu mai extind la alte orașe ci mă rezum la corecturi în orașele făcute) până găsesc colaboratori (care să adauge datele în Excel) și feedback de la clienți.
În 2022 am adăugat detaliile blocurilor dintr-un singur județ: Constanța (total 32.000 blocuri).
În 2023 am adăugat detaliile blocurilor din Brașov, Galați, Argeș (total 40.000 blocuri).
În 2024 am în plan Bacău, Bihor, Cluj, Dolj, Gorj.
Totalul crește și datorită completăriilor în orașele anterioare, de exemplu în București adaug ~10 blocuri noi în fiecare lună.
Estimez în România 90.000 blocuri comuniste, 150.000 scări, 3.000.000 apartamente +/- 10%, mi-ar lua minim 10 ani să centralizez datele singur, dacă nu participă și alte persoane.
Caut colaboratori
Nu mă interesează ce job sau studii aveți, ci doar să aveți timp liber și abilități ca ale mele de a recunoaște modelele blocurilor. Descărcați sample Excel și adăugați datele tehnice la 10-20 blocuri din zona voastră, ca în videourile mele, eu voi verifica și dacă sunt corecte vă invit să faceți întregul oraș. Vă dau acces la un Google Spreadsheet și o hartă temporară ZeeMaps care se va actualiza automat la fiecare 5 ore să vedeți rezultatul muncii voastre.
Nu pot angaja oameni full-time fiindcă veniturile generate de acest proiect sunt mici, caut oameni dornici să facă ceva util pentru societate în mod voluntar, dacă doriți recompensă, vă ofer 5 centi per bloc la care completați datele + numele menționat pe site.
Mulțumiri lui:
- Ionuț pentru furnizarea bazei de date cu 1 milion adrese stradale (extrase din mapdata.ro în cursul anului 2014) mi le-a dat în decembrie 2021 pentru a mă ajuta la dezvoltarea hărții blocurilor. Ionuț nu se mai implică în acest proiect, are o familie și nu dorește să aibă datele de contact publice.
- Luca pentru cercetare și adăugare date tehnice la blocurile din Constanța + mi-a trimis peste 100 planuri de apartamente colecționate de pe site-uri de anunțuri imobiliare din București și Constanța.
- Grig Hirzoiu pentru cercetare blocurile din Craiova (aprilie 2024, se plimbă prin oraș să îmi spună numărul de apartamente/camere la blocurile unicat unde nu îmi pot da eu seama din Google Streetview).
- Mădălin Cristian Focșa pentru cercetare istoria blocurilor din Câmpina.
- Gabi pentru cercetare și adăugare date tehnice la blocurile din Oradea (în noiembrie 2023).
- Și celor câteva sute de persoane care mi-au furnizat / corectat datele la blocurile lor când acestea lipseau sau erau greșite. Însă adăugarea acestora în baza de date este făcută doar de mine, Teoalida. Astfel www.hartablocuri.ro poate fi considerat 90% proiect personal.
Cum am început proiectul harta blocurilor
Harta interactivă a blocurilor a luat naștere din interesul meu pentru studiat arhitectura, mai exact pentru programele de locuințe în masă (din România comunistă și Singapore), plus pasiunea de colecționat și analizat date (comparații între orașe la numărul de blocuri și apartamente, pe tip de bloc, tip de camere, etc).
În 2005-2008 am realizat tabele statistice pentru câteva orașe din România, cu 1 rând per model de bloc, indicând numărul de apartamente pe scară, pe care le înmulțeam cu numărul de blocuri/scări numărate pe poza din satelit.
Tabelul NU conținea numerele blocurilor sau adrese stradale, fiindcă la vremea respectivă nu aveam de unde să le obțin, iar singura utilitate era să estimez numărul total de blocuri, scări și apartamente pe fiecare cartier și apoi totalul pe oraș. Marjă de eroare +/- 2% la numărul de apartamente datorită blocurilor non-standard.
M-am inspirat din Singapore…
În 2009 mi-am pierdut interesul pentru România și am început un proiect similar la Singapore, un oraș-stat în care 80% din populație locuiește în blocuri construite de guvern (HDB – Housing & Development Board). Am combinat date de pe mai multe site-uri ale guvernului, realizând o bază de date detaliată cu 1 rând pentru fiecare bloc, cu adresa, numărul de etaje, apartamente, anul construcției, etc, pe care începând cu 2015 am vândut-o la diverse firme din Singapore, câștigând câteva mii de $.
Singapore a lansat în 2011 HDB Map Services, dai click pe blocuri și pe parcări și îti arată informații, mi-aș fi dorit să fac și eu astfel de hartă interactivă, dar nu știam cum, în august 2017 un agent imobiliar m-a contactat și am văzut pe site-ul lui o hartă cu blocurile colorate în funcție de vechimea blocurilor. Mi-a spus că e făcută cu Google Fusion Tables, un serviciu gratuit experimental lansat în 2009. Am adăugat coordonatele GPS și planurile blocurilor în baza de date și am importat-o Fusion Tables, harta blocurilor HDB mi-a făcut site-ul www.teoalida.com foarte popular în Singapore.
Google a închis Fusion Tables în 2019, fiind înlocuit cu Google My Maps (gratuit dar limitat la 2000 pin-uri), așa că am trecut la ZeeMaps ($19,95/lună, fără limită de pin-uri), pe care l-am folosit 3 ani, până în decembrie 2022 când am trecut la WP Go Maps (plugin WordPress $40/nelimitat), astfel toate datele sunt stocate pe site-ul meu și nu pe un server extern, ceea ce îmi dă libertate de configurare. În septembrie 2024 am trecut la un program custom dezvoltat special pentru mine.
…ca să fac un proiect în premieră pentru România
În ianuarie 2018 am decis să fac o bază de date detaliată la nivel de bloc pentru orașul meu Ploiești. Dar guvernul nostru nu oferă liste complete cu blocurile, am fost nevoit să tastez eu toate datele. Rezultatul: un proiect în premieră națională realizat voluntar (fără garanția că cineva mă va plăti).
Timp de 1 an jumate, baza de date era strict pentru blocurile comuniste din Ploiești, cu adresă, număr etaje și apartamente, anul construcției (estimat) și coordonate GPS, dar în vara 2019 am adăugat blocurile noi și riscul seismic (la cererea vizitatorilor) plus distribuția pe numărul de camere și planurile blocurilor (idee proprie), și am început extinderea către restul județului Prahova, urmat de Târgoviște în ianuarie 2020.
Fiindcă majoritatea sunt interesați (doar) de anul construcției, în februarie 2020 am trasat poligoane pe cartiere colorate în funcție de cincinalii de construcție la toate orașele mari (1-2 ore per oraș), hărți provizorii până când îmi permite timpul să adaug datele fiecărui bloc.
În martie 2020 am postat pe diverse grupuri de Facebook și Reddit, în speranța că găsesc oameni care prin profesia lor (agent imobiliar, auditor energetic) au acces la informatii mai EXACTE ca estimările mele personale și putem colabora la dezvoltarea acestui proiect, să nu fac totul eu de unul singur. Însă tocmai acești experți, în loc să mă felicite pentru inițiativa realizării unei hărți în premieră națională și să colaborăm pentru îmbunătățirea hărții, mi-au adus comentarii jignitoare (în special pe grupul Cutremur în România) legat de incorectitudinea poligoanelor colorate, care nu au înțeles că sunt provizorii, au tratat această hartă precum o carte care odată publicată nu se mai poate modifica, m-au determinat să abandonez proiectul.
Dar cei care veneau pe site din Google, m-au încurajat să fac harta cu detaliile blocurilor și pentru București cum făcusem pentru Ploiești și Târgoviște. Neavând colaboratori am fost nevoit să lucrez SINGUR, peste 400 ore de muncă în iulie-decembrie 2020.
Finalizarea Bucureștiului a făcut site-ul menționat în mass-media iar traficul pe teoalida.ro s-a mărit la 1000 vizitatori/zi, din care 90% veneau interesați în informații despre blocuri și mai puțin în a cunoaște autorul și alte proiecte de-ale mele. Din acest motiv, în februarie 2022 am mutat hărțile și celelalte articole despre imobiliare pe un site dedicat acestui proiect: hartablocuri.ro.
În aprilie 2021 unul din Cluj m-a întrebat cât costă baza de date la orașul lui, i-am zis că atunci când o voi face o pun la vânzare pe 200€, el zicea că îmi dă 300€ și mă stresa „deci cum începem?” deși i-am zis că sunt prea ocupat să încep încă un oraș. Când am avut timp liber, clientul din Cluj n-a mai răspuns, așa că m-am apucat de Iași (iulie 2021) fiind singurul oraș la care am găsit (pe site-ul Uniunea Notarilor) această listă cu 3121 blocuri (de la pagina 95 încolo), cu adresa stradală, numărul de etaje, anul construcției (data recepției lucrării) pentru 50% din blocuri, mă va ajuta să estimez mai precis intervalele de productie per model de bloc la orice oraș din România.
În noiembrie 2021 un client care a cumpărat baza de date la București mi-a zis că vrea și Cluj în 2022, dacă o fac o va cumpăra. Altul voia Târgu Jiu să fie gata într-o săptămână pe 50€. Alte 10+ persoane m-au întrebat dacă pot / când voi face harta la diverse orașe, dar fără a vorbi de preț. Nu pot amâna alte lucrări de-ale mele care generează $50-100/ora muncită, că vrei tu să compun datele blocurilor dintr-un oraș de mărimea Clujului ceea ce va lua 40-50 ore.
În fiecare an, mii de vizitatori contribuie semnalând erori sau oferind date suplimentare. Am ajuns să consum prea mult timp cu acest proiect, citind mesaje și modificând baza de date la orașele deja făcute, fără un studiu de piață, să mă asigur că adaug datele de care aveți nevoie, și că nu risipesc timp adăugând date de care nu are nimeni nevoie.
Care va fi viitorul proiectului?
Dezvoltarea bazei de date (extinderea către restul orașelor) e ON HOLD din octombrie 2021 până găsesc colaboratori (care să adauge datele în Excel) și feedback de la clienți (să mă asigur că adaug datele de care aveți nevoie, și că nu risipesc timp adăugând date de care nu are nimeni nevoie). NU mai extind baza de date la alte orașe, să mă rezum la a adăuga/corecta date doar la județele deja făcute (București, Ilfov, Prahova, Dâmbovița, Buzău, Iași, Hunedoara), din următoarele motive:
Audiență slabă în provincie: Bucureștiul generează 60-80% din vizitatori, like-uri, share-uri, vânzări de date și donații.
Lipsa de feedback: în septembrie-decembrie 2021 am contactat peste 30 agenții imobiliare, asigurări și telecomunicații, primării și alte instituții publice, prezentându-le baza de date, și întrebând dacă le este utilă sau cum o pot face mai utilă (exemple: Allianz Tiriac și INSSE)… singure răspunsuri primite au fost „am redirecționat email-ul dvs la departamentul X și dacă vom fi interesați vă vom contacta” = Feedback ZERO!
Efort imens: estimez 100.000 blocuri în România, ceea ce necesita o investiție de 2000 ORE. Dacă nu aș avea alte proiecte și as lucra full-time tastând datele blocurilor, tot ar dura minim 1 an. În 2020 starea de urgență și teama de coronavirus m-a făcut să sacrific viața socială și să stau în casă, astfel timpul liber mi-a permis adăugarea a aproximativ 15000 blocuri. Nu vreau să stau în casă alți 5-10 ani tastând datele blocurilor din toată România, timp în care se poate naște un copil sau mă pot îmbolnăvi de la prea mult stat la calculator și nu voi mai putea continua proiectul.
La un oraș de mărimea Clujului, durează 50 ore să compun datele la 90% blocuri (adrese stradale, coordonate GPS, anul construirii, numărul de etaje, apartamente, camere, riscul seismic, etc). Restul 10% sunt blocuri unicat / non-standard care trebuie studiate fiecare în parte pe Google Streetview, eventual deplasări, numărat cutiile poștale sau întrebat un locatar câte apartamente are. Vă dați seama că nu mă pot deplasa EU în toată România și am nevoie de colaboratori. Apoi va crește traficul site-ului și mesajele celor care vor cere date sau oferă date de adăugat / corectat.
Beneficii reduse: ținând cont că eu câștig câteva mii de euro pe lună ca furnizor de date în străinătate, ca să am aceleași venituri din baza de date cu blocurile din România, am nevoie de 10-20 clienți per oraș. În anul 2021 am avut doar 4 clienți, 3 mi-au dat 500€ pe București, unul mi-a dat 44€ pe Ploiești (doar blocurile cu lift), imaginați-vă câți ani sunt necesari să se amortizeze investiția într-un oraș mic?
Lipsă de colaboratori: 4 persoane s-au oferit să participe, doar 1 a făcut-o: Luca din Constanța m-a întrebat când mă apuc de blocurile din orașul lui, l-am întrebat dacă vrea să le pună chiar el. A adăugat 250 din cele 1700+ blocuri din Constanța în august 2021 apoi a renunțat fiindcă a început clasa a 12-a (lucrează de 10 ori mai lent ca mine, după BAC îl voi antrena). Alți 2 erau studenți din Călărași și Pitești mi-au zis că mă pot ajuta, dar probabil voiau să meargă din bloc în bloc cu telefonul pe care să noteze datele, ceea ce ar fi durat multe zile/luni, văzând videourile cum eu introduc datele în mai puțin de 1 minut per bloc din Google Streetview, nu au fost în stare să facă la fel și au renunțat.
Sunt tratat cu disrespect: am promovat proiectul pe Reddit (această postare a avut 1400 voturi) și pe diverse grupuri de Facebook (am adunat peste 5000 LIKE-uri), am obținut felicitări și înjurii, dar nu și colaboratori.
Speram că găsesc experți care prin profesia lor (agent imobiliar, auditor energetic) au acces la informatii mai EXACTE ca estimările mele personale și putem colabora la dezvoltarea acestui proiect, dar tocmai acești experți mi-au adus comentarii jignitoare și m-au îndeamnat să renunț la acest proiect motivând că e inutil sau induc lumea în eroare cu date neoficiale, etc. Idioți exigenți vor date 100% exacte, nu înțeleg că fiind un proiect în premieră națională, realizat voluntar în timpul liber limitat, e normal să fie inexactități, și refuză să participe spunându-mi unde am greșit și ce să modific. Vedeți comentariie lui Sorin Soviany, Dana Parvu, Gruia Hilohi pe grupul Cutremur în România, cele ale lui Constantin Smercinschi pe grupul Apartamente București, sau acest om 2021-07-27 care m-a ținut de vorbă 1 oră pe tema că el are baia altundeva decât în planul desenat de mine.
80% din vizitatorii site-ului sunt interesați de anul construcției, acesta este singurul detaliu din baza de date care NU îl pot oferi exact și generează comentarii negative. Nu pot estima anii blocurilor în orașele mici așa precis cum am făcut-o la București. Mulți vizitatori mi-au zis că harta le e utilă chiar dacă nu e 100% corectă, și corectitudinea se va îmbunătății cu timpul.
Dar profesioniștii care cumpără baze de date, ce date le interesează? Clientul M.F. spunea că e interesat de adresele blocurilor, NU în anii de construcție, deci există potențial de monetizare și fără anii de construcție…
Harta provizorie cu poligoane colorate pe cartiere (realizată în 1-2h/oraș) arată anul construcției estimat. Nu se merită să muncesc zeci de ore per oraș pentru a adăuga la fiecare bloc detalii precum numărul de etaje și apartamente, în condițiie în care foarte puțini sunt interesați în numărul de apartamente, în timp ce anul construcției rămâne estimat la un interval de câțiva ani ca pe harta provizorie.
Sfaturi primite nerealizabile
Finanțare / fonduri europene: m-a contactat Daniel Toba, dar s-a exprimat într-un mod confuz încât mi-a luat 3 zile să înțeleg că nu era client ci oferea finanțare, apoi mi-a dat block înainte să îl întreb condițiile. Bănuiesc că finanțarea vine cu condiții gen „fă X într-un termen de X zile/luni” adică îmi va aglomera viața și mai tare. Eu am deja mii de $ în bancă dar sunt inutili dacă nu găsesc forță de muncă (oameni capabili pe care să îi plătesc).
Hartă accesibilă contra cost: pot folosi un plugin de WordPress să fac întreg site-ul accesibil pe baza unui abonament, dar NU sunt de acord fiindcă vor fi doar câtiva agenți dispuși să dea 5-10$/lună în timp ce cumpărătorii de apartamente care sunt mințiti de vânzători și agenți nu vor mai avea acces la date corecte. Prefer să las harta accesibilă GRATIS tutoror să dați click pe blocuri unul câte unul, astlfel lumea va putea contribui cu date de adăugat / corectat, monetizarea se va rezuma la vânzărea bazei de date „angro” în format Excel, eventual reclame pe site.
Odată intrați pe site-ul meu, află linkul la ZeeMaps și pot accesa harta ocolind site-ul meu. Altă idee ar fi ca în loc de ZeeMaps să fac propria aplicatie care permite consultarea gratuită unui număr limitat de blocuri pe zi, și abonament pentru acces nelimitat. Dar astfel de aplicație va necesita investiție de câteva MII DE EURO care va lua mulți ani să se amortizeze.
Machine Learning (program automat ca să nu mai tastez datele blocurilor manual): Pot și eu să fac extrag automat din OpenStreetMap adresele și coordonatele, dar nu pot separa automat blocurile de restul imobilelor. O persoană a încercat să facă un script Machine Learning care să analizeze pixelii imaginilor din satelit, dar a renunțat văzând cât de greu e. Astfel de programe trebuie antrenate o cantitate mare de date, iar cele 1800 blocuri din Ploiești nu sunt suficiente, plus că fiecare oraș are niște blocuri „unice” care nu se compară cu blocuri din nici un alt oraș, așa că șansele ca robotul să dea greș sunt imense. Vederile 3D ale orașelor mari din România sunt generate prin machine learning în urma pozelor din avion / elicopter, și puteți vedea imperfecțiuni.
În cazul bazei de date a blocurilor, a implicat sute de ore de cercetare personală, inclusiv plimbări prin Ploiești și ulterior București. În aprilie 2021 am lucrat 20 ore să bag în baza de date 1300+ blocuri din orașul Buzău, 87% din apartamente indicând numărul de camere. Apoi m-am urcat în tren și am luat Buzăul la pas 14 km pentru a mări procentajul la 94%. Și nici așa nu a ieșit 100% corect, postez pe grupuri de Facebook și cer localnicilor să dea click pe blocurile lor și să îmi ofere informații unde lipsesc sau sunt greșite, deci acest proiect e „crowdsourced”, ceea ce NU se poate automatiza.
Hartă editabilă tuturor (gen Wikimapia): ZeeMaps are opțiunea ca harta să fie editată de oricine, dar NU o folosesc pentru că:
- Unii vizitatori vor modifica date la mișto (am primit mesaje „mișto hartă dar corectează blocul X că apare ca 1960-1965 iar vânzătorul mi-a zis că e din 1980” deși blocul respectiv era vizibil în poza din avion din 1966 de pe fostulbucuresti.github.io).
- Eu modific constant baza de date în Excel, când re-import datele în ZeeMaps pentru actualizarea hărții, orice modificare făcută de vizitatori se va pierde.
Am primit și sfaturi PENIBILE: să renunț la a face hărți voluntar că nimeni nu va da bani pe ele și să mă apuc de videouri pe YouTube cu review-uri despre jocuri că alea „se caută și pot pune reclame pe ele”. Sunt mii de canale YouTube despre jocuri, dar doar câteva au avut norocul să ajungă la milioane de vizualizări încât să câștige semnificativ din Adsense. Eu prefer sa fac ceva original care nu a mai făcut nimeni. El nu știa că am deja alte proiecte care generează venituri.
Cum obțin datele blocurilor
Probabil cea mai întâlnită întrebare „sunt date oficiale?” NU, e un proiect original „Made by Teoalida” realizat în premieră națională pentru a vă oferi ceea ce primăriile NU oferă oficial. Apoi „CUM ai făcut asta?” sau „de unde ai luat datele?”, unele persoane nu mă cred că am compus baza de date SINGUR, fără a avea acces în arhivele primăriilor.
Am nevoie doar de Google Maps + Street View + CREIER inteligent + TIMP liber. Nu mă credeți? Vizionați video explicativ:
În 2018 am făcut întâi lista blocurilor din Ploiești cu număr bloc, etaje, apartamente, model bloc, apoi am adăugat coordonatele pentru afișarea pe hartă, ulterior am adăugat adresa stradală și numărul de camere.
Pentru a munci mai eficient, procedura din 2020 e următoarea:
Pasul 1: intru pe Google Maps, click dreapta pe fiecare bloc, copiez coordonatele în Excel, adaug numărul blocului și adresa stradală (unde e posibil) conform Geoportal ANCPI și OpenStreetMap, și un număr de ordine unic.
Pasul 2: folosesc formula ROUND din Excel pentru a rotunji coordonatele blocurilor la 4 zecimale (0.0001 grade înseamnă aproximativ 10 metri latitudine și 7 metri longitudine) și ajustez coordonatele astfel încât șiruri de blocuri să apară echidistante, apoi import datele pe harta interactivă.
Pasul 3: identific blocuri identice pe poza din satelit, le caut în Excel după numărul de ordin și le adaug o denumire provizorie (uneori fac asta în pasul 1 înainte de a importa datele pe hartă).
Pasul 4: folosind filtre Excel pe denumirea provizorie, adaug detaliile blocurilor (modele standard) prin copy-paste (numărul de etaje, apartamente, camere, denumire finală cu an estimat al construcției, material structură, link la releveu).
Primii 4 pași durează 1 minut per bloc (60 blocuri per oră) și ajung la peste 90% blocuri cu numărul de apartamente și 80% apartamente cu numărul de camere.
Pasul 5: adaug detaliile blocurilor non-standard (unicat) unele le studiez câteva minute pe Google Streetview pentru a îmi da seama câte apartamente și camere au, la altele nu îmi dau seama deloc. Se ajunge la peste 95% blocuri cu numărul de apartamente indicat.
Pasul 6: după ce am adăugat toate blocurile comuniste pe hartă, mă uit pe lista blocurilor reabilitate sau expertizate tehnic pentru încadrarea în clase de risc seismic (la orașele unde există) pentru a adăuga anul exact al construcției și clasa de risc seismic.
Pasul 7: adaug blocurile noi copiind datele de pe Korter (etaje, apartamente, lift, material structură, etc).
Pasul 8: mă uit pe poza din satelit să găsesc alte blocuri noi inexistente pe Korter, adaug coordonatele și numărul de etaje, de obicei nu îmi pot da seama de numărul de apartamente ca în cazul blocurilor comuniste.
Pasul 9: promovez site-ul pe grupuri de Facebook, rugând comunitatea să contribuie cu date la blocurile unde acestea lipsesc sau sunt greșite. Cei care îmi găsesc site-ul singuri (cu Google) de asemenea contribuie, majoritatea îmi scriu anul finalizării blocului lor, unii îmi scriu și numărul de apartamente, unii nu știu câte camere au vecinii așa că îi rog să pozeze avizierul blocului, unde de obicei scrie metri pătrați sau cota parte, care se traduce în numărul de camere.
Pasul 10: fiindcă e imposibil să găsesc un binevoitor din fiecare bloc cu date incomplete, mă duc personal să fac cercetări pe teren (în orașele din jurul Ploieștiului), mă uit pe scară să văd câte cutii poștale, pentru identificarea numărului de camere mă uit la avizier. Am cameră foto cu zoom 30x cu care pozez aviziere, astfel pot citi textul de 2 mm de pe tabelul de întreținere de la 5 metri, din stradă, fără să aștept ca cineva să deschidă la interfon, dacă intră cineva în bloc îl întreb câte camere au apartamente și anul construcției.
De ce nu folosesc date din listele oficiale de la început? La multe blocuri nu găsesc nicio documentație, și chiar dacă as găsi, consultarea fiecărui document ar dura minute/ore iar în 90% cazuri confirmă ceea ce văd în căteva secunde pe Google Streetview. Există un risc de eroare, dar sper să apreciați inițiativa mea de a începe un proiect în premieră națională, pe care îl voi îmbunătății în viitor cu ajutorul populației și dacă persoanele care au acces la documentație sunt dispuse la colaborare.
Cum (nu) puteți afla anul exact al construcției
Cum puteți afla anul construcției rapid: întrebați locatarii în vârstă. Puteți cere acte la asociația de proprietari, dar (conform spuselor vizitatorilor site-ului, agenți imobiliari, evaluatori, auditori energetici, etc) cartea tehnică a blocului e adeseori imposibil de găsit, arhivele comuniste au fost distruse, etc. Contractele de vânzare-cumpărare pot să scrie sau să nu scrie anul construcției. Anul corect îl puteți afla dacă găsiți procesul verbal de predare-primire al primului proprietar (exceptând în cazul căminelor de nefamiliști).
La blocurile interbelice și la case, nu s-au făcut procese verbale predare-primire-recepție iar contractul vânzare-cumpărare poate indica cel mult data achiziției terenului (mai mulți locatari din blocurile interbelice mi-a zis că a fost finalizat cu câțiva ani după anul indicat pe AMCCRS).
Primările NU țin evidența tuturor blocurilor cu anul construcției blocurilor și numărul de apartamente, am întrebat chiar eu la ANCPI care a generat răspunsuri (toate negative) de la diverse primării, exemple: OCPI Prahova și OCPI Harghita. Unele primării oferă liste parțiale, cu blocurile expertizate și încadrate în clase de risc seismic sau reabilitare termică, pe care scrie anul construcției dar NU întotdeauna corect, probabil se merge doar la blocurile respective pentru colectarea datelor, negăsind documente în timp util, se informează pe cale orală de la locatari.
În lipsa actelor, auditorul energetic scrie în certificatul energetic anul construcției din gura proprietarului, fără a știi cât de corect e (unii îmi cer să schimb anul unui bloc, oferindu-mi un certificat energetic cu an eronat). La fel fac și agențiile imobiliare, dar nu scriu numărul blocului în anunțuri, doar dacă are poze de la geam în care să identific blocurile vecine pot adăuga anul din anunț în baza de date. Invit agențiile imobiliare la o colaborare, să îmi spună numărul blocului și anul construirii ori de câte ori este posibil.
Diverse acte pot indica date diferite ale construcției, problemă semnalată de userul Undercover pe Softpedia.
Cum estimez EU anul construcției blocului
Experiența personală îmi permite să estimez vechimea oricărui bloc din România, ofer datele adunate prin www.hartablocuri.ro să nu mai fie nevoie să întrebați la fiecare bloc când s-a construit.
Am primit întrebări în ce constă experiența personală, sau comentarii negative că aberez, că nu e posibil să estimez anul dintr-o poză din satelit. Ba e posibil și uite cum am acumulat experientă:
Proiectele de blocuri comuniste au fost ca modelele de mașini, s-au schimbat (facelift) la câțiva ani, odată aflat anul construcției pentru câteva blocuri identice, estimez un interval de ani de construcție pentru toate blocurile din România care au folosit acel proiect.
Astfel www.hartablocuri.ro nu indică exact anul finalizării unui anumit bloc, dar e suficientă pentru a depista țepele de pe OLX și alte site-uri imobiliare, unde mare parte din proprietarii apartamentelor din anii ’60 și ’70 mint că blocul e din 1978-1980 sperând să vândă la preț mai mare. Anunțuri care duc la timp pierdut atât pentru vânzător cât și pentru cumpărătorii paranoici care caută apartamente „după cutremur”.
Totul a început prin 2003 când bunicul mi-a spus ce cartiere din Ploiești s-au construit în fiecare decadă. Din 2005 am internet iar anii următori au apărut poze din satelit la rezoluție mare pentru toată România.
Cartierul Nord din Ploiești e dominat de blocuri din cărămidă bară 22x12m la 30 metri distanță plus unele din prefabricate din beton bară 27x10m la 25 metri distanță, cartierul Vest I e dominat de blocuri bară 27x10m la 25 metri distantă plus bară 20x10m la 20 metri distanță, cartierul Vest II e dominat de blocuri bară 20x10m la 20 metri distanță. La baza de date inițială din 2005 am folosit intervale de 10 ani pentru a clasifica cele 3 modele de bloc: 1960-1970, 1965-1975, 1970-1980. După 1976 s-a trecut la blocuri în aliniament stradal, distanță minimă 12 metri între fațadele principale.
Din 2018, de când am început baza de date detaliată la nivel de bloc și publicarea datelor sub formă de hartă interactivă, studiez listele parțiale oferite de primăriile din diverse orașe (risc seismic și reabilitare termică) plus anunțuri de vânzări apartamente pentru a stabili mai exact intervalele de ani de construcție per model de bloc. Barele 22x12m le-am găsit în intervalele 1960-1964 (scară față) și 1963-1970 (scară spate), barele 27x10m în 1963-1972 iar barele 20x10m în 1970-1978. Și așa mai departe, apoi le-am clasificat pe culori (7 culori inițial, extinderea la București în 2020 a adăugat alte 2 culori, a 10-a culoare am adăugat-o în decembrie 2022, este posibil să aduc în viitor alte modificări ale clasificării blocurilor).
Intervalele de ani se suprapun fiindcă proiecte diferite de blocuri s-au construit simultan. Pentru comparație: Dacia 1300 s-a produs în 1969-1984 cu 2 faruri ovale și stopuri pe 1 rând, Dacia 1310 s-a produs în 1979-1991 cu 4 faruri rotunde și stopuri pe 2 rânduri, în 1991-1999 cu 2 faruri dreptunghiulare, în 1999-2004 cu 2 faruri rotunjite. Deci 5 ani modelele 1300 și 1310 s-au suprapus.
În cazul modelelor de blocuri, suprapunerile au avut durată redusă, diverse elemente s-au schimbat brusc în toată România prin ordine de la Partidul Comunist. Exemplu: cu toți știm că în anii ’80 apartamentele de 3 camere au fost dotate cu 2 băi. Eu, după sute de ore de cercetări în București în decursul anului 2020 am ajuns la concluzia că noile modele de blocuri cu 2 băi la 3 camere au fost finalizate începând cu sfârșitul anului 1977 (un număr izolat de blocuri cu 2 băi la 3 camere s-a construit și în anii ’60), iar ultimele cu 1 baie au fost finalizate în 1980 (cele cu 16 etaje de la Lujerului unde construcția a durat mai mult). În 2022 am identificat anul introducerii blocurilor confort 2/3: 1968, tot atunci au apărut balcoanele cu parapet din sticlă și s-a renunțat la parchet în favoarea linoleului.
Astfel am putut face hărți cu anul construcției blocurilor chiar și la orașe unde nu există nici o listă de risc seismic, reabilitare, și nimeni care să îmi fi spus anii de construcție. Unii vor zice că risc să greșesc când sunt blocuri vechi și noi alăturate, astfel nu se respectă distanțele de mai sus. Le identific și pe alea comparând forma din satelit cu blocurile cunoscute, în caz că sunt un model necunoscut anterior, intru pe Google StreetView și caut elemente de fațadă specifice anumitor ani.
Nu garantez corectitudinea culorii în cazul blocurilor unicat, voi schimba culoarea în funcție de evoluția cercetărilor personale și/sau informațiilor primite de la localnici.
În cazul blocurilor construite după 2000 anul poate fi estimat navigând istoricul pozelor din satelit (în Google Earth) sau istoricul streeview (în Google Maps).
În majoritatea țărilor din Europa capitalistă și comunistă s-au construit blocuri de stat, în stil arhitectural care a evoluat de la o decadă la alta. Experiența personală îmi permite ca atunci când mă uit la un oraș, să spun care blocuri sunt mai vechi și care mai noi, dar NU am cercetat mai amănunțit ca să pot spune anul exact al fiecărui stil arhitectural.
Exemple de greșeli pe listele „oficiale”
AMCCRS oferă lista imobilelor expertizate seismic (2700+ imobile din care vreo 300 din perioada comunistă). Am găsit și acest PDF cu anii de construcție la 70% din blocurile comuniste din Sectorul 3, și reabilitaretermica.eu cu hărți interactive pentru sector 1, sector 4, sector 6.
Reabilitaretermică.eu e făcut în haos (unele blocuri au buline pe fiecare scară, altele au 1 bulină pe mai multe blocuri), doar blocurile care la momentul creării site-ului (2018-2019) erau reabilitate (verde) sau în curs de reabilitare (galben) au anul construcției în 90% cazuri corect din certificatul energetic, blocurile care urmează să fie reabilitate (portocalii) au anul construcției scris pe baza clădirilor vecine, în 90% cazuri GREȘIT (eu dau click pe fiecare bloc și cunoscând intervalele de ani pe tipuri de bloc, îmi dau seama care au anul greșit, am găsit blocuri de tipul celor introduse după 1980 dar pe ele scrie un an din ’60 din simplul motiv că au fost construite pentru îndesire în cartierele anilor 1960).
De exemplu turnurile cu 12 garsoniere pe etaj s-au construit pe o perioadă lungă de timp (din anii 1960 până către 1980), pe reabilitaretermica.eu majoritatea au anul 1965. Am inclus pe harta mea toți anii cu mențiunea că GREȘIT unde e cazul, pentru a preveni mesaje gen „blocurile M13 și M18 din Militari sunt din 1965, așa scrie pe reabilitaretermică.eu, nu 1978-1986 cum ai estimat tu„, deși nu erau încă construite în poza din satelit din 1978 de pe fostulbucuresti.github.io.
După ce am adăugat în baza de date coordonatele blocurilor, anul estimat și numărul de apartamente ghicit din Google Streetview, am început adăugarea datelor de pe listele „oficiale”: risc seismic și reabilitare, observând la contradicții la 50% din blocurile care apăreau pe ambele liste. Exemplu: blocul OD16 din Militari unde una din cele 6 scări s-a prăbușit în 1977 apare ca 1968 pe reabilitaretermica.eu, 1972 pe AMCCRS, iar un locatar mi-a zis că anul finalizării e de fapt 1975.
La Ploiești am găsit anul construcției DOAR la blocurile propuse pentru expertizarea seismică și această listă e cu greșeli: blocurile 1-5 Lăcrămioarelor sunt de fapt pe Democrației. Oficial sunt 51 blocuri expertizate și încadrate în clase de risc seismic (și alte 53 propuse pentru expertiză), listă copiată de Observatorul Prahovean și peste alte 10 site-uri, dar Raiffeisen Bank a primit de la primărie o listă cu 93 blocuri cu risc seismic cu alți ani de construcție.
Primăria Câmpina a făcut un inventar al celor 280 blocuri din municipiu, pe care l-am descoperit în noiembrie 2019, comparat cu Harta Câmpina pe care am făcut-o SINGUR în august 2019 am găsit vreo 30 blocuri omise în lista primăriei. Blocul B4 Ecaterina Teodoroiu scrie an 1970 când de fapt e un model de bloc introdus la sfârșitul anilor 1970 (probabil a tastat 0 în loc de 9).
La Iași există o listă cu 3121 blocuri la Uniunea Notarilor, care e o harababură, blocurile care au etaje retrase apar de mai multe ori cu înălțimi diferite, alte blocuri apar cu mai multe variante de scriere a numelui străzii (exemplu: Al. Cel Bun / Alex. Cel Bun / B. Alex. Cel Bun), din 3121 rânduri de pe listă, am identificat ~1700 unice, iar eu am inclus pe hartă peste 3200 blocuri din Iași, deci aproximativ 50% blocuri lipsesc de pe lista de la Uniunea Notarilor.
Primăria Constanța a publicat în ianuarie 2024 (?) lista cu 1008 blocuri construite înainte de 1977. Este posibil să fie baza de date de la taxe si impozite, filtrată să afișeze doar blocurile de până în 1978 (știm toții că la taxe și impozite e o harababură). Un număr exagerat de blocuri au anul 1960 și 1970 (comparat cu 1961, 1969, 1971, etc),. Căutând „192”, „193”, 194″ vedeți blocuri construite în anii 1980 care apar pe listă cu an din perioada interbelică. Blocurile din fața Casei de Cultură, pe care le știm cu toții că sunt construite la mijlocul anilor 1970, apar la primărie cu ani diferiți între 1960 și 1976. Blocurile ST7 și ST9 de lângă stadion, finalizate în anii ’90, apar la primărie cu anul 1973 și 1977. Alte blocuri din cartierele anilor ’60-70 nu apar pe lista primăriei, probabil că au la impozite anul >1978.
Bună, acesta este un comentariu.
Pentru a începe moderarea, editarea și ștergerea comentariilor, te rog vizitează ecranul Comentarii din panoul de control.
Avatarele comentatorului provin din Gravatar.
Mi se pare extraordinar tot ce ai pus aici pe site. Sunt agent imobiliar și chiar dacă informația nu este 100% exactă din lipsa de surse exacte, pt noi este foarte utila. Sa nu uitam ca în cele mai multe cazuri, în ceea ce privește anul blocului sau tipul de construcție, singurele noastre surse sunt proprietarii care nu au acces, nu știu unde sa caute sau nu vor sa afle datele exacte și prefera legendele perpetuate. Administratorii nici ei nu au informația exactă întotdeauna. Așa ca o abordare așa cum ai făcut tu aici, este foarte utila.
Salut, în cazul în care doresc sa aflu mai multe despre un anumit bloc unde pot lua legătura pentru mai multe detalii. Mulțumesc!
Vreau doar sa ti multumesc pt munca colosala pe care ai facut o realizand aceste harti si cu datele cuprinse ! 🤗🤗🤗
Doamne ce muncă poate să fie în spatele a ce vedem pe site!!! Îmi pare aproape imposibil ca o singură persoană, ajutată rar de către alți pasionați, ar putea să facă așa ceva. Știu proiecte de sute de mii de euro pe digitalizare care au făcut mai puțin decât ce văd aici. Felicitări, sper să nu îți pierzi pasiunea! Sper să găsești colaboratori pentru diversele locații și astfel să îmbunătățești constant precizia datelor. Orice poate ajuta cu un releveu de apartament de la un anunț imobiliar, sau cu o poza cu tabelul de întreținere, nu ezitați să o faceți. Singur, e aproape imposibil. Felicitări, sper să văd cât mai mult timp activ acest site și în timp să găsesc cât mai multe informații.
Ce clasic mioritic, în loc să fie încurajat și susținut pentru munca pe care o face, benevol, nu sunt puțini cei care aruncă cu noroi:
https://www.facebook.com/dcnews.ro/posts/pfbid0hhhsQjNGngsFLynRkyCXTng7p8hnYrg7HWXedFmhvLUmtUHLWZERwCtGZZonR2VUl?comment_id=570569571525153&reply_comment_id=948893389616336
FELICITARI pentru ideea ta si munca titanica pe care ai depus-o. Succes si spor pe mai departe. Ai toata stima si consideratia mea. Adrian din Brasov.
Cu cineva care locuiește în acel bloc (evident) și dacă blocul respectiv are detalii lipsă pe harta mea, să îmi zici ce afli ca să le adaug.
Buna ziua.
Ce rezistența și din ce beton este făcut un plafon dintr-un bloc de placi prefabricate din anul 1985 ?
Mulțumesc !
Salut, doar vreau sa iti multumesc pentru efortul depus, chiar este un site extrem de bun si iti doresc mult succes in continuare!