Sari la conținut

Lista de actualizări (changelog)

Statistica, numar de blocuri si apartamente

Proiectul www.hartablocuri.ro rulează pe o bază de date începută în 2018. Mai jos găsiţi lista principalelor schimbări şi actualizări.

Istoria bazelor de date cu blocurile – versiunea 1 (2005-2016)

În 2005, am desenat hărţi cu cartierele Ploieştiului în AutoCAD şi colorat în Paint, iar în Excel am făcut o statistică a blocurilor şi apartamentelor din Ploieşti, extinsă în 2007-2008 către oraşele din jurul Ploieştiului la care am desenat hărţi, plus Bucureşti şi Târgoviste fără a desena hărţi.

Fiindcă la vremea respectivă nu aveam de unde lua numerele blocurilor la alte oraşe decât Ploieşti, tabelul Excel NU conţinea adresele fiecărui bloc în parte, ci un rând per model de bloc, indicând numărul de etaje şi apartamente, pe care îl înmulţeam cu numărul de scări (numărate în Google Maps). Scopul era să obţin numărul total de blocuri, scări şi apartamente pe fiecare cartier şi apoi oraş. Datorită blocurilor non-standard, numărul de apartamente avea o marjă de eroare +/- 2%.

Deşi nu eram interesat să indic anul construcţiei, tabelul includea intervale estimate de 5-10 ani pentru organizarea modelelor de bloc în ordine de la vechi la noi.

Statistica, numar de blocuri si apartamentesa

Descărcaţi SAMPLE gratuit: Statistică blocuri şi apartamente, lista tuturor oraşelor, cu statistică detaliată pentru Drumul Taberei, Ploieşti-Nord, Plopeni, Uricani.

Cumpăraţi statistica detaliată pe cartiere şi modele de bloc:

În 2008 mi-am pierdut interesul pentru România. În 2009 am început să fac, tot voluntar, baza de date a blocurilor din Singapore, oprindu-mă în 2011 după includerea a cam 40% din totalul de blocuri. Fiecare bloc avea un rând individual în Excel. Fiindcă nu mă puteam decide asupra unui format standard pentru toate cartierele, fiecare cartier avea alt format, am abandonat proiectul în 2011, după 2 ani în care făcusem baza de date pentru 40% din cele aproximativ 10.000 blocuri din Singapore.

Văzând succesul vânzărilor de baze de date cu maşini, în 2012 am publicat şi tabelul incomplet al blocurilor din Singapore invitând lumea să mă contacteze şi să explice ce ar avea nevoie, iar în 2014 mi-am făcut o idee despre ce vrea lumea, am îmbunătăţit tabelul şi l-am pus la vânzare pentru uz comercial. Am inclus în baza de date adresa de stradă, numărul blocului, cod poştal, anul construirii, numărul de apartamente pe fiecare număr de camere, programe de modernizare, etc. Prima vânzare am făcut-o în Mai 2015. Clienţii sunt agenţii imobiliare, asigurări de locuinţe, telecomunicaţii, curierat, etc, unii dispuşi să plătească chiar şi 1000 dolari pe munca mea (spre deosebire de românii cu mentalitate de ţigan care vor totul gratis).

În 2009 mi-am pierdut interesul pentru România şi am început un proiect similar la Singapore, un oraş-stat în care 80% din populaţie locuieşte în blocuri construite de guvern (HDB – Housing & Development Board). Am făcut un tabel Excel cu câte un rând pentru fiecare bloc copiind datele din acest Enquiry unde poţi căuta după adresă şi îţi arată numărul de apartamente pe tip de camere, anul construcţiei din lista de tranzacţii, plus alte date din alte surse, iar din 2015 am vândut baza de date la diverse firme din Singapore, câştigând câteva mii de $.

Singapore a lansat în 2011 HDB Map Services, dai click pe blocuri şi pe parcări şi îti arată informaţii, mi-aş fi dorit să fac şi eu astfel de hartă interactivă, dar nu ştiam cum, în august 2017 un agent imobiliar m-a contactat şi am văzut pe site-ul lui o hartă cu blocurile colorate în funcţie de anul construcţiei. Mi-a spus că e făcută cu Google Fusion Tables, un serviciu gratuit experimental lansat în 2009. Am adăugat coordonatele GPS şi planurile blocurilor în baza de date şi am importat-o Google Fusion Tables,

În 2016 mi-a revenit interesul pentru România, am unit tabelele blocurilor din diverse oraşe într-un singur fişier Excel de 1 MB şi am făcut tabele similare la noi oraşe: oraşele mici din Dâmboviţa, oraşul Buzău, tot judeţul Hunedoara, şi am început la judeţul Braşov, cu oraşele mici.

Am prins interes pentru oraşele care au între 20.000 şi 50.000 locuitori, oraşe nu prea mici ca să nu aibă diversitate de blocuri, şi nu prea mari ca să îmi ia prea mult timp să le fac statistica.

În Martie 2017 cineva mi-a cerut să fac statistică la oraşul Iaşi pe 50 euro şi urma să ne întâlnim dar întâlnirea nu a mai avut loc. Deci există (puţini) oameni dispuşi să dea bani pe aşa ceva. RESPECT!

Cât durează să număr blocurile şi apartamente dintr-un oraş?

O primă estimare durează 1 minut şi are marja de eroare +/- 10%.

Realizând statistica aproximativă pentru Prahova (2005), Dâmboviţa (2007), Bucureşti (2008), Hunedoara (2016) îmi permite estimez numărul de blocuri şi apartamente din orice oraş din România. Comparând cu populaţia oraşelor din 1992 am ajuns la concluzia că numărul de persoane per apartament era în jur de 2,8 la Bucureşti, 2,9 la reşedinţele de judeţ, 3,0 la oraşele mici.

Vizualizez oraşul din satelit pentru a aproxima suprafaţa ocupată de blocuri şi obţin procentajul de locuitori la bloc în 1992 (pentru că la recensămintele ulterioare populaţia a crescut sau scăzut în timp ce numărul de blocuri a rămas acelaşi), aproximativ 70-80% pentru majoritateam oraşelor reşedinţă (86% în Bucureşti şi 60% în unele oraşe din Transilvania unde nu s-a demolat mult), împărţind la 2,9 persoane per apartament la reşedinţe de judeţ şi 3 persoane per apartament la alte oraşe, iar pentru a obţine numărul de scări de bloc, împart la 20-22 în cazul reşediţelor de judeţ şi 15-20 în cazul oraşelor ne-reşedinţă cu peste 40,000 locuitori. Rezultatul va avea marjă de eroare de 10%.

O numărare aproximativă durează 1 ora pentru fiecare 20.000 locuitori şi are marja de eroare +/- 2% (+/- 5% înainte de lansarea Google Streetview), salvez imaginea din satelit în Paint şi pun puncte de diferite culori pe fiecare model de bloc, folosind Google Street View pentru a identifica modelele blocurilor, apoi scriu în Excel modelele blocurilor, număr punctele de fiecare culoare şi înmultesc cu numărul de apartamente din bloc.

Fiecare oraş are niste blocuri unicat, non-standard, în cazul lor mi-e greu să îmi dau seama câte apartamente sunt în fiecare bloc, aşa că o plimbare prin oraş e necesară pentru a micşora marja de eroare sub 1%. De când cu Google Streetview nu mai e necesară plimbarea prin oras, am reverificat şi oraşele studiate în 2007-2008 pentru a reduce marja de eroare.

Hartă pentru numărarea blocurilor şi apartamentelor din Vălenii de Muntea

Istoria bazelor de date cu blocurile – versiunea 2 (2018-prezent)

În Ianuarie 2018 am făcut un tabel pentru cele aproximativ 1800 blocuri din Ploieşti, fiecare bloc având un rând individual. 10 ore mi-a luat să scriu numerele blocurilor, numărul de etaje şi apartamente, iar alte 10 ore mi-a luat să adaug coordonatele GPS. M-au ajutat hărţile desenate în 2005-2007 care la rândul lor sunt bazate pe o carte Ghid Municipiul Ploieşti 1981, plus zeci de ore de plimbări prin oraş.

Statistica, numar de blocuri si apartamentea

August 2019: am adăugat blocurile din Breaza, Băicoi, Boldeşti-Scăieni, Filipeştii de Pădure, Floreşti, Urlaţi, etc.

Septembrie 2019: am adăugat blocurile din Câmpina şi am început şi la Iaşi, singurul oraş din România care a publicat pe internet o listă a blocurilor cu anul construcţiei, care însă s-a dovedit că nu corespunde cu numerele blocurilor din OpenStreetMaps, motiv pentru care am lăsat harta Iaşi neterminată pentru a mă concentra pe restul oraşelor din judeţul Prahova şi ulterior Bucureşti.

Harta iniţială era destinată blocurilor comuniste, că alea mă pasionează pe mine, dar fiindcă mai mulţi vizitatori ai site-ului mi-au cerut să adaug şi blocurile noi, le-am adăugat în Septembrie 2019.

8 Octombrie 2019: am refăcut harta în ZeeMaps.

12 Noiembrie 2019: am adăugat blocurile din Mizil, Slănic, Vălenii de Munte, am adăugat 2 coloane: notă şi lift (da/nu) pentru filtru, am adăugat planurile celor mai populare 12 modele de blocuri, valabile pentru 1174 blocuri din cele 1766 blocuri comuniste din Ploieşti, valabile şi pentru alte oraşe (comuniştii au dat copy-paste la aceleaşi blocuri în toată România).

Am postat pe Facebook pe grupurile oraşelor Plopeni, Mizil şi Băicoi, obţinând câteva sute de vizitatori din fiecare.

20 Noiembrie 2019: am adăugat numărul de camere din apartamente pentru aproximativ 80% din blocuri din Prahova. La oraşele viitoare când voi adăuga blocurile pe hartă, vor include şi numărul de camere.

Am postat pe Facebook pe grupul oraşului Câmpina, obţinând peste 500 vizitatori în prima zi.

25 Noiembrie 2019: am adăugat planurile pentru încă 14 modele de blocuri şi numărul de camere din apartamente pentru încă 10% din blocuri.

Am postat pe grupul de Facebook al oraşului Ploieşti, obţinând peste 1000 vizitatori în prima zi.

Decembrie 2019: am adăugat blocurile din Sinaia, Buşteni, Azuga, dar şi din Otopeni.

Ianuarie 2020: am adăugat blocurile din Târgovişte, Moreni, Pucioasa, Fieni.

Am postat pe grupul de Facebook de Ştiri din Dâmboviţa, obţinând peste 1000 vizitatori în prima zi.

Iniţial paginile erau numite „Harta blocurilor din (nume oraş)” le-am redenumit în „Harta (nume oraş) cu anul construcţiei blocurilor” şi pentru SEO.

Extinderea la nivel naţional (2020)

Pe OpenStreetMap (harţă realizată de voluntari, nu e 100% corectă) se găsesc numerele blocurilor la Arad, Braşov, Brăila, Călărasi, Cluj, Constanţa, Craiova, Deva, Hunedoara, Galaţi, Iaşi, Piteşti, Ploieşti, Slobozia. La restul oraşelor pot face „hartă oarbă” cu coordonatele blocurilor, dar fără adresa blocurilor, utilitatea va fi limitată.

În 2021 am descoperit geoportal.ancpi.ro care are numerele blocurilor sau adresele stradale la majoritatea oraşelor, dar efortul de a extinde baza de date la toată România nu e rentabil.

Am observat că majoritatea sunt interesaţi (doar) de anul construcţiei, în ianuarie 2020 mi-a venit ideea unei scurtături: să fac hărţi provizorii colorând cartierele cu poligoane KML trasate în Google Earth, în loc de buline pe blocuri individuale. Am colorat Bucureştiul în 5 ore (în loc de 150 ore, cât ar fi luat să bag datele fiecărui bloc).

Cutremurul de 5,2 grade din 31 ianuarie 2020 mi-a adus trafic triplu pe site în ziua respectivă, mă gândesc că se putea şi mai mult dacă aş fi avut harta gata la mai multe oraşe. În februarie m-am apucat de colorat oraşele principale, am decis să promovez proiectul pe grupurile de Facebook şi Reddit pe 4 Martie, dată la care colorasem 22 oraşe, fiecare mi-a luat aproximativ 1-2 ore să studiez oraşul să îmi dau seama de anul construcţiei şi să trasez poligoanele.

a

Pe lângă poligoane, am pus o mostră de 200 blocuri din Bucureşti, iar pe 4 Martie la 14:00 am postat pe Reddit şi 3 grupuri de Facebook, în următoarea oră postând încă 5 grupuri. Am primit zeci de comentarii şi mesaje pe site, felicitându-mă pentru harta mea. Spre seară, lumea probabil venind de la serviciu a avut timp să studieze hărţile mele în detaliu, am început să primesc comentarii negative.

Speram să găsesc oameni care prin profesia lor (agent imobiliar, auditor energetic) au acces la informatii mai EXACTE ca estimările mele personale şi putem colabora la dezvoltarea acestui proiect, să nu fac totul eu de unul singur. Însă tocmai aceşti experţi, în loc să mă felicite pentru iniţiativa realizării unei hărţi în premieră naţională şi să colaborăm pentru îmbunătăţirea hărţii, mi-au adus comentarii jignitoare (în special pe grupul Cutremur în România) legat de incorectitudinea poligoanelor colorate, care nu au înţeles că sunt provizorii. M-au acuzat că m-am grăbit şi am făcut o hartă proastă, dar şi ei s-au grăbit să dea comment fără să citească postarea mea în întregime, am scris CLAR „este posibil că un număr redus de blocuri să fie construite în afara perioadelor indicate. Raportaţi eventualele greşeli pentru îmbunătăţirea hărţii.

O persoană comenta că harta mea e total greşită, inutilă, dezinformez lumea, etc. că nu trebuia să făc astfel de hărţi estimative ci să scriu anul din documente. Cât ar fi luat să consult documente la 90.000 blocuri din Romania? Cică o echipă de 3-4 profesionişti pot face în câteva luni harta tuturor blocurilor dintr-un oraş pe baza documentelor la o acurateţe de 100% (plăteşti tu pe acei profesionişti? Plus că alte persoane mi-au zis că s-au chinuit zile întregi fără succes în a găsi documente). Eu am făcut VOLUNTAR hărţi la 22 oraşe într-o lună, 40 ore de muncă efectivă în total.

Altă persoană spunea că aberez spunând că văd anul construcţiei pe Google Streetview. De fapt nici nu am nevoie de Google Streetview, experienta acumulată studiind arhitectura comunistă ultimii 15 ani îmi permite să ghicesc anul construirii blocurilor (cu aproximaţie de +/- 5 ani) doar din poza din satelit. Problema a fost timpul limitat, nu m-am uitat la fiecare bloc în parte ci am colorat întregul cartier pe baza anului majorităţii blocurilor. Numărul de greşeli ar fi fost mai mic dacă mă concentram DOAR pe Bucureşti. Interesant este că din cele 22 oraşe colorate, comentarii negative au fost numai la Bucureşti şi Braşov. Am stat până la 5 dimineaţa să studiez poza din satelit cu atenţie să identific toate blocurile construite în alte perioade decât restul din cartier şi am adăugat noi poligoane colorate, iar pe 5 martie nu prea au mai fost comentarii negative. Oricum, marja de eroare va fi redusă la harta finală cu buline pe fiecare bloc în parte.

În total, pe ziua de 4 Martie am avut 3500 vizitatori şi 49 mesaje pe chatul de pe site. Pe 5 martie au venit încă 1900 vizitatori. Pe Facebook am avut ~100 comentarii şi pe Reddit alte ~100. Pe 6 martie am mai avut încă 400 vizitatori. Pe 8 martie am avut 800 vizitatori datorită postării unuia pe blogul lui. După o săptămână în care postările mele au fost distribuite la greu, traficul a revenit la valoarea normală de 100 vizitatori pe zi.

În aprilie 2020 am intrat întâmplător în Google Webmaster Tools şi am văzut că traficul organic pe Teoalida.ro a căzut brusc de la 80 vizitatori/zi la 30 vizitatori/zi în noaptea de 14/15 martie 2019, site-ul fusese penalizat de Google din motive necunoscute, nu mai apărea pe prima pagină din Google ca înainte şi de aceea traficul redus (site-ul în engleză Teoalida.com a avut o penalizare similară în 2013 căzând de la 500 la 100 vizitatori pe zi, dacă atunci am realizat problema a doua zi, la Teoalida.ro din cauza traficului redus şi variabil în funcţie de postările mele pe Facebook (urmăream traficul cu Clicky.com fără să îmi dau seama că au scăzut căutările din Google), am realizat problema de abia după 1 an, mi-a fost imposibil să-mi amintesc ce am făcut în martie 2019 care ar fi putut cauza căderea din Google.

În concluzie: deşi harta mea foarte e utilă celor care cumpără apartamente, traficul pe site redus + refuzul oamenilor de a colabora, m-au făcut să îmi pierd interesul în acest proiect, RUŞINE românilor care nu apreciaţi iniţiativa mea de a face un proiect în premieră naţională, şi asta VOLUNTAR. Prefer să lucrez pentru oameni din străinătate care ştiu să respecte munca cuiva.

Am reparat nişte linkuri invalide pe paginile „ascunse” de Google, şi alte modificări, nu ştiu dacă asta a fost cauza dar traficul a început să crească din iulie 2020.

Deşi adăugasem 664 blocuri din Bucureşti în martie-mai 2020, de abia pe 25 iulie 2020 m-am apucat serios de muncă, initial estimam că va lua 120 ore să compun datele la aproximativ 8000 blocuri comuniste folosind Google Streetview, dar datorită site-urilor de reabilitare termică care oferă date suplimentare, de abia în octombrie am terminat de adăugat datele la 8800 blocuri comuniste, după aproximativ 300 ore de muncă.

Videouri din timpul compunerii datelor:

.


a

În noiembrie-decembrie 2020 am adăugat ~2500 blocuri interbelice iar în decemberie-ianuarie am adăugat ~1000 blocuri noi din Bucureşti şi Ilfov, baza de date ajungând la un total de aproximativ 19000 blocuri. Harta Bucureşti a atras atenţia presei.

Pe 26 decembrie 2020 am postat iar pe câteva grupuri de Facebook iar pe 25 februarie 2021 am postat pe reddit/r/Romania unde în primele am 6 ore am obţinut peste 800 voturi, ajungând la 1400+ voturi în total, 3500 vizitatori în ziua postării. De data asta 90% comentarii au fost pozitive, dar am observat că în ziua postării pe Reddit, 80% din vizitatori au fost din Bucureşti chiar dacă doar 10-12% din populaţia ţării locuieşte în capitală şi comunele suburbane. În cazul ăsta se mai merită extinderea bazei de date a blocurilor la alte oraşe? Efort imens vs audienţă redusă!

În primele luni din 2021, şi fără a promova harta, 400-500 persoane intră zilnic pe site, majoritatea persoane particulare care cumpără apartamente şi se folosesc de site-ul meu pentru a face alegerea CORECTĂ. Asta a generat altă problemă: zilnic câteva persoane mă deranjează cu mesaje ca să îmi ceară informaţii (pe care dacă le am le pot vedea gratis dând click pe blocurile respective) şi nu oferă nimic la schimb (de exemplu cineva mă intreabă anul unui bloc, eu deschid harta, caut blocul şi îi răspund, apoi la rândul meu îl întreb câte camere au apartamentele, el închide fără să-mi răspundă).

2021

Ianuarie 2021: de acum în colo coloana Lift va indica nu doar da/nu ci şi numărul de lifturi.

Aprilie 2021: am adăugat în baza de date toate blocurile din judeţul Buzău, baza de date ajungând la un total de peste 21.000 blocuri. Am promovat pe Facebook pe grupul Buzau, dar am obţinut doar 3 like-uri şi 2 share-uri şi doar 5 persoane m-au ajutat cu informaţii. DEZAMĂGITOR!

Iulie 2021: am adăugat în baza de date blocurile comuniste din oraşul Iaşi şi 4 comune suburbane, baza de date la un total de aproximativ 25000 blocuri. Am schimbat culorile unor blocuri (pentru toate oraşele).

Septembrie 2021: am contactat 10+ agenţii imobiliare, asigurări şi telecomunicaţii, prezentându-le baza de date, şi întrebând dacă le este utilă sau cum o pot face mai utilă. Până în decembrie am trimis 30 email-uri… singure răspunsuri primite au fost „am redirecţionat email-ul dvs la departamentul X şi dacă vom fi interesaţi vă vom contacta” Feedback ZERO!

În 22-30 septembrie 2021 am pus blocurile din Valea Jiului, restul judeţului Hunedoara urma în octombrie, dar lipsa de feedback şi starea deprimantă cauzată de M.F. pe 2 octombrie 2021 (un client interesat în „toate oraşele mari” care a refuzat să cumpere motivând că „nu am datele” fără a explica ce date vrea), m-a făcut să pun proiectul ON HOLD.

Octombrie 2021: am adăugat 120 blocuri noi (după 2000) din Iaşi şi am promovat pe 4 grupuri de Facebook, dar doar 1 a fost aprobat şi am fost dezamăgit de audienţa redusă. Baza de date a depăşit 26.000 blocuri.

2022

Ianuarie-februarie 2022: am completat numărul de etaje la majoritatea blocurilor noi şi adăugat alte 200 blocuri noi în Bucureşti.

Februarie 2022: mulţumită apariţei unei poze din satelit (din 1980) pe https://fostulbucuresti.github.io/ am îmbunătăţit acurateţea estimării anului de construcţie. Am adăugat blocurile din Bălan şi Orşova (2 oraşe mici care m-au interesat în mod special având majoritatea blocurilor din anii 1960, comparat cu anii 1970 şi 1980).

Am făcut un sondaj la începutul lunii februarie, timp de 2 luni peste 60 persoane au votat: 55% fiind pentru mutare şi 45% contră. Studiind IP-urile fiecărui vot am văzut că 90% care au votat pentru mutare perau la prima vizită pe site, 90% care au votat contră vizitau site-ul meu de zile / luni. Pe 22 martie am mutat Harta Bucureşti pe noul site, hărţile celorlalte oraşe şi restul articolelor din secţiunea Hărţi şi Blocuri le-am mutat pe 30 martie 2022.

Martie 2022: am reluat munca la judeţul Hunedoara, pe care l-am finalizat în Mai 2022.

Aprilie 2022: Am adăugat datele tehnice pentru aproximativ 1800 blocuri comuniste din oraşul Constanţa, oraş unde Luca începuse să lucreze în locul meu în August 2021, adăugând datele la 250 blocuri după care a început clasa a 12-a. Baza de date a depăşit 30.000 blocuri.

Iulie 2022: am adăugat aproximativ 300 blocuri noi din judetul Constanţa.

August 2022: mulţumită apariţei a 2 noi poze din satelit (din 1976 şi 1977) pe https://fostulbucuresti.github.io/ am corectat culoarea a câtorva zeci de blocuri din Bucureşti).

Septembrie 2022: am rezolvat misterul blocurilor „1983-1990 îndoit scund”, după ce mai multe persoane mi-au raportat neconcordanţe în plan, inclusiv un proprietar de apartament 3 camere întreba de ce are 65 mp iar un vecin din bloc similar are 78 mp. Există un model de bloc 1983-1986 unde băile au geam la faţadă, acestea au apartamente dimensionate conform standardului 1968-1986, şi alt model 1985-1990 cu apartamente cu 10-15% mai mari, băile fiind spatele dormitorului. Aproximativ 250 blocuri din Bucureşti şi Iaşi le-am recolorat din albastru (1985-1990) în turcuaz (1978-1986).

Septembrie 2022: am început procesul de schimbare a planurilor GRI cu noi planuri cu fundal ALB, unele redesenate la o acuratete mai mare. Aveam 64 planuri detaliate şi alte 70 schematice. Acum încă 18 planuri schematice sunt acum detaliate.

20 noiembrie 2022 am început testele cu WP GO Maps (plugin WordPress), ca în decembrie să devină harta principală şi să renunţ la ZeeMaps. Categoria galbenă (1966-1972) împărţită în 2 culori (1966-1970 şi 1968-1972), toate categoriile ulterioare le-am mutat culoarea cu 1 mai sus.

22 decembrie 2022: am şters hărţile ZeeMaps de pe paginile tuturor oraşelor, rămân doar hărţile WP GO Maps.

CuloareBlocuriScăriAparta
mente
Apart cu
nr camere
1000-19503928632147381084
1945-1960110720041790412079
1958-1964188041008535273585
1963-19701513411610034498668
1966-1970106118106336062024
1968-1972141125008877787912
1970-197630617667191001188692
1974-197815313526123501114021
1977-1982268453469545692314
1978-1986737112107299949282691
1985-199044567597158211134918
1990-ANL20037575163140
1990-private2340183318369121652
demolate531815711049
abandonate49106969
neidentificate319106561162
Total329645374714320011174060

2023

9 ianuarie 2023: am schimbat iar iconurile blocurilor, acum clasa risc seismic are text negru (sper) mai uşor de citit.

15 ianuarie 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (şi) din Braşov. Cluj şi Galaţi ar putea fi următoarele.

20 februarie 2023: am adăugat poligoane colorate şi pentru Filiaşi, Rovinari, Bumbeşti-Jiu, Odorheiu Secuiesc, Tecuci.

26 februarie 2023: am înlocuit pozele thumbnail ZeeMaps ale fiecărui oraş am rescris pagina instrucţiuni, ambele conform WP Go Maps.

3 aprilie 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (şi) din Galaţi.

15 mai 2023: am început adăugarea detaliilor blocurilor (şi) din Argeş.

CuloareBlocuriScăriAparta
mente
Blocuri
cu.plan
Blocuri
cu.nr.ap
Apart cu
nr.camere
1000-19504003711150001.20%30.38%7.45%
1945-1960146025722401122.12%78.63%67.82%
1958-19642445542410860159.30%94.93%86.52%
1963-19701921545812806782.46%98.65%97.98%
1966-1970152225789411676.08%98.82%97.32%
1968-19721980432311908069.44%98.99%94.70%
1970-19763456813521989784.69%99.22%98.29%
1974-19781916436314594989.93%99.79%92.33%
1977-19824603961717503693.59%99.72%93.78%
1978-198689961554136148989.58%99.51%94.29%
1985-19904956844317684677.70%98.37%82.87%
1990-ANL3265611164716.26%71.47%41.22%
1990-private272822332283000.04%40.62%10.93%
demolate5318161116.98%49.06%67.60%
nefinalizate611524154.10%14.75%28.63%
neidentificate234652290.00%6.84%19.21%
Total__________4066070057181012066.17%86.58%81.47%
Cifre iulie 2023, incluzând toate blocurile din Bucureşti, judeţele Ilfov, Argeş, Braşov, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Prahova, plus oraşele Galaţi, Oneşti, Orşova.
CuloareBlocuriScăriApartamenteBlocuri cu planBlocuri cu nr apApart cu nr camereCamere cămin1 cameră2 camere3 camere4 camere5 camere6 camere
1000-19504003711150001.20%30.38%7.45%9.12%41.41%29.61%11.99%6.17%1.70% 
1945-1960146025722401122.12%78.63%67.82%17.26%9.67%58.21%13.53%1.33%  
1958-19642443541410844159.35%94.92%86.65%1.82%4.47%65.76%27.12%0.82%  
1963-19701885521012558784.03%98.73%97.94%2.31%12.54%52.78%26.54%5.82%  
1966-1970150525109343676.94%98.80%97.30%23.09%11.47%45.57%17.89%1.99%0.00% 
1968-19721939424711634470.91%98.97%94.58%8.34%18.32%48.37%22.23%2.71%0.02% 
1970-19763452813121957384.79%99.22%98.34%15.22%7.16%47.85%26.27%3.51%0.00% 
1974-19781912435714581390.12%99.90%92.42%0.04%8.96%41.36%43.84%5.78%0.01% 
1977-19824592958317382393.82%99.72%93.60%0.06%11.88%48.18%33.05%6.82%0.02% 
1978-198689711546635878989.83%99.51%94.50% 11.13%46.09%33.96%8.72%0.11% 
1985-19904953843617667677.75%98.41%82.95% 19.13%29.64%39.82%11.31%0.10% 
1990-ANL3195291075116.61%70.85%36.32% 24.74%43.64%29.12%2.28%0.23% 
1990-private270722292280350.04%40.82%10.93% 22.57%49.43%22.97%4.69%0.13%0.20%
demolate5319161116.98%49.06%67.60%18.37%72.36%4.68%2.57%2.02%  
abandonate611524154.10%14.75%28.63% 2.90%57.97%20.29%18.84%  
neidentificate234652290.00%6.84%19.21%  86.36%13.64%   
Total4048969494179836066.44%86.57%81.43%4.84%11.76%46.61%30.81%5.93%0.04%0.00%
Cifre iulie 2023, incluzând toate blocurile din Bucureşti, judeţele Ilfov, Argeş, Braşov, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Prahova, plus oraşele Galaţi, Oneşti, Orşova.
Culoareblocuriscăriaparta
mente
blocuri
cu plan
blocuri
cu nr ap
apart cu
nr camere
camere
cămin
1
cameră
2
camere
3
camere
4
camere
5
camere
1000-19503306291129981.39%27.34%1.71% 13.96%11.26%38.29%27.93%8.56%
1945-1960425839795144.47%85.88%73.07%1.17%14.89%63.25%18.02%2.67% 
1958-196477020265569771.30%98.18%85.40%2.08%3.86%66.48%26.99%0.59% 
1963-197049715564696997.38%99.60%99.50% 14.36%41.82%35.13%8.70% 
1966-19702624962415785.11%98.85%98.49%8.83%26.58%36.13%24.49%3.95%0.01%
1968-197286517775478384.97%98.50%99.02%2.11%30.93%38.04%25.87%3.02%0.03%
1970-1976116034139123095.78%99.05%99.15%5.50%5.90%54.29%27.02%7.29% 
1974-197885721898563191.37%99.88%91.03%3.60%13.05%27.17%48.43%7.73%0.02%
1977-19822717811735285.61%98.89%94.34%0.55%36.16%28.51%30.55%4.12%0.11%
1978-19862495465216931291.42%99.96%95.90% 12.59%43.07%32.64%11.55%0.15%
1985-1990156831398947288.52%99.55%86.39% 26.38%27.81%37.05%8.63%0.13%
1990-ANL71164319825.35%77.46%71.86% 56.88%25.15%17.32%0.65% 
1990-private131512291143490.08%39.54%15.72% 23.56%49.78%22.29%4.23%0.13%
demolate399137623.08%56.41%62.35%1.86%87.30%5.01%3.26%2.56% 
nefinalizate26  11.54%0.00%
necunoscute13  0.00%0.00%
Total . . . . . . . . .140952264477611358.03%75.67%80.60%1.94%16.25%41.65%32.64%7.46%0.08%
Statistica pentru Bucureşti

August 2023:
Am fost informat că în noaptea 28-29 iulie au fost adaugate noi poze pe https://fostulbucuresti.github.io/ 1972, 1979, 1982, poza din 1980 a fost extinsă şi cu zona de sud a Bucurestiului iar poza din martie 1978 a fost schimbată cu una din august 1978 cu rezoluţie mai mare (se vad tribunele la Charles de Galle care cică erau pentru parada de 23 august). Astfel am putut re-estima mai precis anul finalizării unor blocuri.

Septembrie 2023:
Un locatar din https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-drept-cf1-24x14m.png mi-a zis că are garsoniera cu 5 mp mai mică decât am desenat eu, am verificat toate blocurile şi am văzut ca cele din 1978-1981 au garsoniera cu balcon pe când cele din 1982-1986 au garsoniera cu logie.
Astfel am putut împărţi acel albastru 1978-1986 în 2 nuanţe pentru a mări acurateţea hărţii, împreună cu https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-cruce-cf1-6ap.png la care am identificat acum câteva luni că cele construite în 1978-1982 au garsonieră+2 camere la parter, pe când cele din 1980-1986 au 4 cameere la parter
Momentan la https://www.hartablocuri.ro/planuri/1978-1986-cruce-cf1-27x14m.png nu am, identificat elemente distinctive între seria 1978-1982 şi cea 1982-1986.

Ultimii ani câteva persoane mi-au trimis rapoarte de expertiză a unor blocuri care NU apar în lista AMCCRS. În vara 2023 un vizitator m-a informat că pe site-ul primăriei Sector 3 există listă cu 74 imobile Rs2 (Anexa 5) şi alte 314 imobile Rs3 (Anexa 4), am ajuns la concluzia că de câţiva ani reabilitarea termică include expertiza seismică, dar aceste expertize efectuate de primăriile de sector nu sunt transmise către AMCCRS, doar primăria Sector 3 a transmis la AMCCRS în ianuarie 2023 doar lista celor încadrate în clasa risc 2. Am actualizat harta cu ambele liste Rs2 şi Rs3.

Septembrie 2023: baza de date a ajuns la 33.500+ blocuri comuniste, totalizând 66.600+ scări şi 1.560.000 apartamente; 4000+ blocuri interbelice, 2.700+ blocuri noi, din care 1300+ totalizează 2.200+ scări şi 230.000 apartamente (restul nu au datele completate).

25 decembrie 2023:
Deoarece categoria galbenă (1966-1970) avea cel mai mic număr de blocuri din toate categoriile comuniste, am eliminat-o prin recolorarea blocurilor în categoriile 1968-1972 (galben-verde) şi 1963-1970 (fost portocaliu deschis, acum galben). Categoria 1958-1964 (portocaliul închis) am împărţit-o în două: 1958-1962 (portocaliu închis) şi 1960-1964 (portocaliu deschis). Acum harta arată mai clar ordinea de construcţie a primelor blocuri din fiecare oraş.

25 ianuarie 2024:
5 zile mi-a luat să iau la rând toate blocurile NOI din Bucureşti de pe http://www.korter.ro (730 blocuri în Bucureşti). Am adăugat încă ~140 blocuri noi dar am observat că aproximativ 10-20% din blocurile adăugate acum 3 ani au fost şterse de pe Korter.

Săptămâna trecută am făcut acelaşi lucru pentru Braşov, Constanţa, Iaşi, iar săptămână viitoare voi la rând blocurile noi din judeţul Ilfov (aproximativ 500 blocuri), estimez că voi adăuga încă 100 blocuri noi.

Am adăugat numele dezvoltatorului, am actualizat anul construcţiei, înlocuind data estimată a finalizării cu data la care a fost finalizat (unde a fost cazul, că multe blocuri au depăşit termenul), în loc de „trimestrul 4 2020” am scris „finalizat 2020-tr4” sau „finalizare (estimată) 2024-tr4”.

5 februarie 2024: am adăugat încă ~60 blocuri noi în judeţul Ilfov.

Per total am adăugat încă 1000 blocuri în iulie 2023-martie 2024 doar în oraşele realizate anterior.

CuloareBlocuriScăriApartamenteBlocuri cu planBlocuri cu nr apApart cu nr camereCamere cămin1 cameră2 camere3 camere4 camere5 camere6 camere
1000-19504024776154382.86%30.94%9.32%7.09%35.16%17.86%18.35%15.43%5.63%0.49%
1945-1960146926522514032.47%80.87%70.14%17.50%10.50%56.16%14.61%1.23%  
1958-1962106520353531247.14%94.27%73.99%3.79%8.91%61.30%25.37%0.64%  
1960-1964150836548043073.28%96.68%95.87%1.23%5.21%65.60%27.14%0.82%  
1963-19702884674518657884.08%98.72%98.00%11.31%12.70%49.45%22.17%4.37%  
1968-19722450519814361976.86%99.02%96.38%6.81%15.20%51.17%24.32%2.48%0.02% 
1970-19763280796820189882.84%98.99%98.78%7.98%7.05%53.66%27.16%4.13%0.01% 
1974-19782166457216879091.92%99.82%94.21%13.80%9.10%34.60%37.41%5.08%0.01% 
1977-198257331162126081995.73%99.76%96.82%0.08%16.19%44.53%31.74%7.44%0.03% 
1978-198679791366027473390.27%99.62%94.31% 6.48%48.60%35.77%8.99%0.15% 
1985-19904961839617637079.78%98.73%85.54% 18.89%29.67%39.76%11.47%0.20% 
1990-ANL3596221288425.35%87.47%49.19% 35.01%38.37%24.33%2.10%0.19% 
1990-private322329712694870.28%42.72%10.91% 21.20%47.90%23.71%5.92%0.90%0.36%
demolate1272819219.45%33.07%68.45%32.40%59.92%3.88%2.13%1.67%  
nefinalizate641722257.81%15.63%41.89% 8.60%49.46%27.96%13.98%  
necunoscute2695160.00%0.37%0.00%#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!#DIV/0!
Total . . . . . . . . .4156170966185364767.40%86.35%81.01%4.91%11.78%46.60%30.61%6.01%0.08%0.01%
Cifre martie 2024, incluzând toate blocurile din Bucureşti, judeţele Ilfov, Argeş, Braşov, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Hunedoara, Iaşi, Prahova, plus oraşele Galaţi, Oneşti, Orşova. Excluzând noile oraşe cercetate parţial după noiembrie 2023.

Continui extinderea proiectului (2024)

Dar spre deosebire de anii anteriori când mă chinuiam să termin un oraş (95% complet) înainte să trec la următorul, în 2024 am decis să încep mai multe oraşe, adaug detaliile la 80-90% blocuri standard (care pot fi adăugate prin copy-paste)şi apoo trec la următorul oraş, pentru a putea acoperi (parţial) toate judeţele până în 2026.

Noiembrie 2023: am adăugat detaliile blocurilor din Motru. Simultan Gabi a început adăugarea detaliilor blocurilor din Oradea.

Decembrie 2023: am adăugat detaliile blocurilor din restul judeţului Gorj.

Martie 2024: am corectat detaliile blocurilor adăugate de Gabi în Oradea şi am adăugat restul judeţului Bihor.

Aprilie 2024: am adăugat detaliile blocurilor din Craiova şi restul judeţului Dolj.

STERGE:

Serviciul Fusion Tables s-a īnchis pe 3 Decembrie 2019 şi am căutat alternative, am ales ZeeMaps ($19,95/lună) care oferă 31 culori (Fusion Tables oferea peste 100 iconuri, majoritatea simboluri de atractii turistice, numai 9 erau buline rotunde colorate).

Interesul meu iniţial a fost să obţin numărul de blocuri şi apartamente, pe oraşe, cartiere şi modele de bloc, am observat că interesul majorităţii populaţiei este pentru anul construcţiei, din păcate acesta este singurul detaliu din baza de date care NU e exact. Diverşi proprietari mi-au spus că blocul lor apare cu ani diferiţi în contractul de vânzare-cumpărare, în certificatul energetic, etc, la alte blocuri anul nu apare pe nici un act şi tot ce am e estimarea mea personală.

DILEMĂ: blocuri cu adrese pe mai multe străzi?

Când am lucrat la Bucureşti în 2020, în faza iniţială am introdus numerele blocurilor şi datele tehnice, urmând ca adresele stradale să le adaug câteva luni mai târziu. Atunci am descoperit blocuri „de colţ” unde scările aceluiaşi bloc au adrese pe străzi diferite, ele momentan au în baza de date 1 singur rând per număr de bloc cu adresele separate de o bară /

La celelalte oraşe lucrate în 2021 am introdus atât numărul de bloc cât şi adresa stradală încă din faza iniţială, fâcând rânduri separate pentru fiecare stradă chiar dacă numărul de bloc e acelaşi.

În 2022 un client era interesat în adresele stradale să fie exacte, dar a închis conversaţia fără înainte să-i cer un sfat la dilema de mai sus iar tranzacţia nu a mai avut loc. Dacă sunt alţi clienţi interesaţi, EU POT modifica baza de date la Bucureşti separând blocurile cu adrese pe străzi multiple. Am făcut-o în toamna 2023.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *