Sari la conținut

Comparaţie între programele de făcut hărţi

Singapore a lansat în 2011 HDB Map Services, dai click pe blocuri şi pe parcări şi îti arată informaţii, mi-aş fi dorit să fac şi eu astfel de hartă interactivă, dar nu ştiam cum.

În august 2017 un agent imobiliar din Singapore m-a contactat şi am văzut pe site-ul lui o hartă cu blocurile colorate în funcţie de anul construcţiei. Mi-a spus că e făcută cu Google Fusion Tables, un serviciu gratuit experimental lansat în 2009 (9 cerculeţe colorate + zeci de alte iconuri). Am adăugat coordonatele GPS şi planurile blocurilor în baza de date şi am importat-o Fusion Tables, harta blocurilor HDB mi-a făcut site-ul www.teoalida.com foarte popular în Singapore. În 2018 am Început să fac astfel de hărţi şi pentru blocurile din România.

Google a închis Fusion Tables în 2019, l-a înlocuit cu Google My Maps (gratuit dar limitat la 2000 pin-uri), aşa că am trecut la ZeeMaps ($19,95/lună, 31 culori predefinite, fără limită de pin-uri), pe care l-am folosit 3 ani, până în decembrie 2022 când am trecut la WP GO Maps (plugin WordPress $40/nelimitat, culori şi pin-uri infinite), astfel toate datele sunt stocate pe site-ul meu şi nu pe un server extern, ceea ce îmi dă libertate de configurare. Aştept ideile voastre!

Harta Fusion Tables în 2018 vs harta ZeeMaps în 2019, cu intervale aproximate la 5 ani (ulterior am adăugat mai multe culori şi mărit precizia anilor)
Harta interactiva Google Fusion Tables Harta interactiva ZeeMaps

ZeeMaps afişează cerculeţe mari cu primele 3 caractere din numele/numărul blocului, sau cerculeţe mici fără text. În cazul cerculeţelor mari, dacă sunt peste 1000 cerculeţe simultan, harta e greu de navigat, am activat „Cluster markers close to each other”.

Erori apar la peste 20.000 pin-uri: cerculeţele se schimbă în picături care apar SUB alte iconuri din Google Maps, ceea ce le face mai greu de click-uit, iar legenda de la baza hărţii care permite activarea/dezactivarea culorilor nu mai funcţionează. Erorile pot fi evitate folosind funcţia de search. În fereastra „Search the map” intraţi în Colors şi dezactivaţi o culoare nefolosită apoi apăsaţi Search pentru a le afişa ca cerculeţe mici fără text.

Urmând sfaturile voastre am făcut diverse experimente: am făcut pagini pentru fiecare oraş mare pentru a genera trafic din Google, cu cerculeţe mari cu text, colorate după anul construcţiei (harta e comună pentru mai multe judeţe în limita a 20.000 pin-uri deci puteţi naviga de la un oraş la altul).

Blocuri colorate dupa anul constructiei

Plus 3 hărţi naţionale care depăşesc 20.000 pin-uri, colorate după anul construcţiei, numărul de etaje, riscul seismic.

Blocuri colorate dupa anul constructiei Blocuri colorate dupa inaltime Blocuri colorate dupa inaltime

În decembrie 2022 am recreat hărţile în WP GO Maps, combinând harta colorată după anul constructiei cu clasele de risc seismic. Harta colorară după numărul de etaje nu am mai recreat-o datorită audienţei redusă (o pot recrea dacă e nevoie).

Blocuri colorate dupa inaltime

De ce am renunţat la ZeeMaps pentru WP Go Maps

ZeeMaps e uşor de folosit doar pe calculator. Site-ul www.hartablocuri.ro e adeseori share-uit pe Facebook unde 90% oameni acceseaza de pe telefoane mobile, caz în care ZeeMaps nu arată legenda culorilor şi căsuţa de căutare bloc / adresă (ele sunt ascunse în meniul hărtii). Unii au încercat să caute adrese stradale folosind căsuţa de căutare a site-ului, fiindca doar pe aia o vedeau (care caută cuvinte în articole, NU în hartă). Cei care intră pe site prima dată şi nu se prind cum pot găsi un bloc pe hartă în maxim 1 minut riscă să iasă de pe site şi să nu mai revină niciodată. Alţii intrau pe chat cu mine, imaginaţi-vă cum e sa fi deranjat zilnic de 10 persoane care cer informaţii care le-ar fi putut obţine singuri, dar nu ştiau cum, şi nu ofereau nimic la schimb.

  • În 3 ani, unii din voi mi-aţi raportat diverse probleme, am răspuns „sunt dispus să renunţ la ZeeMaps imediat ce găsesc un program mai bun„.
  • În 3 ani, ZeeMaps NU a adăugat nimic nou în ciuda faptului că le-am scris câteva email-uri cu sugestii cum să îmbunătăţească programul.
  • În martie 2022 ZeeMaps a făcut un „technology upgrade” care a cauzat o serie de bug-uri, a durat 2 săptămâni ca hărţile să revină la stadiul dinainte de upgrade, care nu a băgat nimic nou, nu i-am înţeles scopul.
  • În mai-iunie 2022 aproximativ 2 săptâmâni toate hărţile ZeeMaps nu mai afişau markere pe telefoane mobile (exceptând dacă intrai în meniul telefonului > Desktop site). Deşi le-am semnalat problema după câteva zile, a durat 2 săptămâni să o rezolve. Lunile care au urma au fost momente când vizitatorii site-ului îmi semnalau că nu se încarcă hărţile.

WP GO Maps încarcă mai lent markerele blocurilor pe hartă, NU are opţiunea de a afişa numerele blocurilor pe markere (ZeeMaps afişează în limita a 3 caractere), sper să acceptaţi acest compromis ţinând cont de avantajele aduse:

  • WP Go Maps e mai uşor de folosit pe telefoane mobile.
  • WP Go Maps e flexibil la configurare şi pot face aproape orice (aştept ideile voastre), de exemplu pot crea markere în format imagine, de orice dimensiune şi culori, spre deosebire de ZeeMaps unde sunt limitat la cerculeţe în 31 culori predefinite.
  • Searchul de la WP Go Maps nu ţine cont de diaritice. La ZeeMaps trebuia să cauţi exact cum am scris eu în baza de date „Mărăşeşti”, dacă căutai „Marasesti” (sau invers) apăreau ZERO rezultate.
  • Infobox-ul cu detaliile blocului se deschide în partea stângă, nu deasupra, previne scroll-ul accidental şi nu mai e nevoie să închideţi fereastra unui bloc pentru a da click pe alt bloc.
  • Există în buton de a face harta TOT ECRANUL în dreapta-sus, astlfel nu mai e nevoie de o pagină distinctă (unele persoane în loc să distribuie linkul la pagina principală www.hartablocuri.ro au pus link la pagina „tot ecranul” www.hartablocuri.ro/ani unde nu există meniu sau legendă, iar cine a intrat acolo nu stia de existenta celorlalte pagini din site.

WP Go Maps îmi permite (teoretic) combinarea celor 3 hărţi (colorate după ani, etaje, risc) într-una singură. Pot face markere pătrate 20×20 pixeli pentru blocuri <4 etaje, 20×30 pixei pentru 5-10 etaje, 20×40 pixeli pentru 11+ etaje, colorate în funcţie de vechime, iar în cazul blocurilor expertizate seismic, în interiorul pătratului va scrie R1, R2, R3, R4, U1, U2, U3, N (neîncadrat), C (consolidat), dar trebuie făcute teste să mă asigur că nu îngreunează site-ul.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *