Atenție la anunțurile atractive „vând garsonieră în bloc fără risc seismic” NU există imobile fără risc seismic, ci doar imobile expertizate și încadrate într-una din cele 4 clase de risc seismic, plus imobile la care nu se cunoaște riscul seismic fiindcă nu au fost expertizate. Sigure sunt doar blocurile expertizate și încadrate în clasa risc seismic IV.
Capitole: clase risc seismic – lista imobilelor expertizate – reabilitare vs consolidare – istoria normelor seismice
Ce înseamnă clasele de risc seismic sau categoriile de urgență
În 1992 autoritățile făceau promisiuni fanteziste de consolidare a blocurilor în regim de urgentă, conform normativului P100-92.
Categoriile de urgentă NU se stabileau (doar) în funcție de rezistența la cutremur, ci și importanța imobilului, poziția în oraș, numărul de oameni afectați, existența spațiilor publice la parter, etc, iar unii dădeau „atenții” experților pentru a le califica blocul în categoria care asigura (teoretic) consolidarea gratuită în următorii 2 ani.
în maximum 5 ani iar
în maximum 10 ani. Cele care nu necesitau consolidări apăreau pe listă ca
neîncadrate.
Peste 1700 imobile au fost expertizate superficial în București și alte câteva sute/mii în alte orașe și încadrate în aceste categorii de urgență, din 1992 până în 1996 când s-a renunțat la promisiunea consolidărilor (sursa: acru.ro).
Conform ordonanței 20/1994 orice clădire expertizată se încadrează în una dintre următoarele patru clase de risc: Clasa Rs I, din care fac parte construcțiile cu risc ridicat de prăbușire la cutremurul de proiectare corespunzător stării-limită ultime;
Clasa Rs II, în care se încadrează construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot suferi degradări structurale majore, dar la care pierderea stabilității este puțin probabilă;
Clasa Rs III, care cuprinde construcțiile care sub efectul cutremurului de proiectare pot prezenta degradări structurale care nu afectează semnificativ siguranța structurală, dar la care degradările nestructurale pot fi importante;
Clasa Rs IV, corespunzătoare construcțiilor la care răspunsul seismic așteptat este similar celui obținut la construcțiile proiectate pe baza prescripțiilor în vigoare.
Un amănunt misterios: unele blocuri încadrate conform ordonanței 20/1994 au fost expertizate în 1993 iar altele expertizate în 1995 au rămas doar în categorii de urgență. Are cineva explicații?
Re:Rise spune că toate 3 categoriile de urgență echivalează cu clasa risc seismic 1, FALS! Alții spun că U1=Rs1, U2=Rs2, U3=Rs3, FALS! Corelare directă NU e posibilă fiindcă normativele de expertiză sunt diferite. În Iași 20 din blocurile U2 și U3 au fost reexpertizate, primind Rs3 (pe harta blocurilor scrieți “clasa U” la filtru risc seismic, pentru a vedea care au fost reîncadrate).
Buline roșii s-au montat pe perete DOAR imobilelor Rs I, dar majoritatea au fost demontate fiindcă speriau cumpărătorii, azi unii vânzători susțin că e „fără risc”. Statul asigură costurile consolidării imobilelor Rs I, urmând ca proprietarii să achite în rate 30 (?) ani, sau consolidarea e gratis cu condiția ca proprietarii să nu vândă, vânzarea apartamentelor în 25 ani de la finalizarea consolidării e permisă cu rambursarea costului consolidării. Imobilele Rs II pot fi consolidate pe cheltuiala proprietarilor. Imobilele Rs III și IV nu necesită consolidare.
Legea 282/2015 interzice activități precum săli de spectacole în clădirile Rs1, ceea ce adus la închiderea multor obiective, inclusiv Cinematograful Patria și Teatrul Nottara. În 2016 zeci de blocuri au fost reîncadrate în clasa Rs2 cu acordul proprietarilor, inclusiv blocul Nottara pentru ca teatrul să își poată relua activitatea, pierzând privilegiul consolidării pe banii statului. Ne pune pe gânduri dacă clasele se stabilesc conform riscului de prăbușire sau conform interesului locatarilor?
Apartamentele din blocurile Rs1/2 au preț aproximativ 20-30% mai mic față de restul din aceeași zonă, nu neapărat din cauza riscului prăbușirii, ci din cauză că băncile nu acordă credit ipotecar pentru imobile Rs1 și Rs2. Ele pot fi cumpărate doar cu „banii jos” lucru dificil pentru familiile tinere, de aceea vânzătorii scad prețul în funcție de cât de mult se grăbesc să vând. De obicei sunt cumpărate oameni de afaceri (care nu sunt numeroși) și locuite de chiriași (chiar eu am cumpărat o garsonieră într-un bloc Rs1 la jumătate de preț comparat cu blocurile vecine, în scopul de a o închiria).
Am fost informat în 2024 că Banca Transilvania, Garanti, BCR și ING nu acordă credite nici la U1/U2/U3, First Bank și OTP Bank (cel puțin) acordă credit la acestea.
Imobilele Rs1 nu pot fi asigurate iar imobilele R2 pot fi asigurate doar PAD, fără asigurare facultativă. Nu știu dacă imobilele U1/2/3 pot fi asigurate, dar mai multe persoane mi-au scris că au avut probleme în asigurarea imobilelor neîncadrate în nicio clasă de risc/urgență, deși solide, asiguratorul cerând clientului să aducă o nouă expertiză care să rezulte încadrarea în Rs3/4 pentru a încheia asigurarea.
Cum se face expertiza pentru încadrare în clasă de risc seismic
Expertiza seismică include evaluarea rezistenței betonului prin preluarea de mostre din pereți sau metode neinvazive (ultrasunete), evaluarea avariilor cauzate de cutremurele anterioare, etc. Se dă un punctaj între 1 și 100 pe baza căruia se încadrează într-una din cele 4 clase de risc.
Mulțumesc unui vizitator al site-ului pentru furnizarea raportului de expertiză al blocului C (Drumul Taberei nr. 2), încadrat în clasa risc 2 de expert tehnic atestat MDRAP: ing. Gavril Pop. Asociația de proprietari a asigurat accesul expertului în 57 din cele 64 de apartamente pentru a verifica existența unor intervenții față de configurația inițiala a clădirii, natura acestor intervenții și influența lor asupra sistemului structural al clădirii.
Expertizarea unui bloc costă 5000-20000 lei în funcție de numărul de apartamente. Expertize se pot face și la cererea unui locatar, costă aproximativ 1000-1500 lei și se verifică doar apartamentul respectiv și spațiile comune, exemplu: Șoseaua Colentina 24.pdf.
Nu am înțeles pe ce criterii au fost alese imobilele care să fie expertizate, în ce măsură decide primăria și în ce măsură locatarii. Probabil au ales blocuri avariate la cutremurele în 1977 și 1986, restul probabil nu au suferit avarii la niciun cutremur și/sau nu a cerut nimeni expertizarea lor. După anul 2000 foarte puține blocuri au fost expertizate deoarece proprietarii evită să ceară expertize de frică să nu le scadă valoarea apartamentelor.
Uitați-vă în Colentina, Drumul Taberei și Pantelimon sunt zeci de blocuri expertizate și încadrate în clase Rs I/II sau U1/2/3 iar alături blocuri identice neexpertizate, ale căror proprietari pun anunțuri atractive „vând garsonieră în bloc fără risc seismic„. Dacă câteva blocuri identice au fost încadrate în aceste clase de risc, e de așteptat ca toate blocurile construite pe același proiect să ajungă în aceeași clasă de risc DACĂ ar fi expertizate.
Am observat 2 blocuri identice pe Șoseaua Mihai Bravu, D16 (U1) și D17 (Rs2) și nu e un caz singular (oare D16 a avut defecte de construcție și a fost avariat mai tare, SAU D17 a fost avariat mai tare și a primit Rs2 în timp ce D16 a rămas neexpertizat conform noilor norme?).
E de preferat să cumpărați apartamente în imobile expertizate și încadrate în clasa risc 3 și 4, decât în imobile fără risc neexpertizate și cu crăpături vizibile, mai ales dacă sunt mai vechi de 1963, sau 1963-1977 cu mai mult de 8 etaje, fiindcă atunci când vor fi expertizate, au șanse mari să fie încadrate în clasa risc 1 și 2, caz în care băncile nu vor mai acorda credit ipotecar iar apartamentul pe care ai dat 60.000 euro va fi evaluat la 50.000 euro dar nu îl va cumpără nimeni până nu îl lași la 40.000 euro.
A găsi un bloc rezistent e o loterie deoarece depinde de multe variabile: normele de proiectare, calitatea execuției, cum a fost întreținut, pereții sparți și infiiltrațiile de apă în sol. Un cutremur suficient de mare poate avaria și blocuri construite după 1977 care nu au suferit avarii anterior, iar expertizele seismice nu se vor limita doar la blocurile vechi ca în prezent, pot ajunge încadrate în clasa Rs1 sau Rs2 și blocuri noi iar apartamentele vor pierde valoarea. Citiți mai multe: cum să găsiți un bloc (mai) sigur.
Lista imobilelor expertizate și încadrate în clase de risc seismic
Harta indică numărul de clădiri expertizate și încadrate în clase de risc / urgentă. Număr mic NU înseamnă mai puține clădiri care se pot prăbuși, ci că autoritățile nu își dau interesul să expertizeze clădirile (sau nu publică lista clădirilor expertizate).
Garanta Asigurări avea o listă cu imobile expertizate până în 2012 (din București și 22 județe): www.garanta.ro/wp-content/uploads/2012_08_03_lista_imobilelor_expertizate_RO_afisat_SITE.pdf (fișierul a fost șters în ianuarie 2020) l-am reupload-at pe site-ul meu: lista-imobilelor-expertizate-aug-2012.pdf.
Diverse orașe: www.mdrap.ro/constructii/siguranta-post-seism-a-cladirilor/programe-de-prevenire-a-riscului-seismic/-8247/-9738
București: https://amccrs-pmb.ro/lista-imobile-2/ (ultima listă)
amccrs-pmb.ro/files/download/assets/Lista_imobilelor_expertizate.pdf (2018)
Buzău: primariabuzau.ro/institutia-arhitectului-sef/lista-cladirilor-de-locuit-clasa-i-iii-risc-seismic/
Ploiești: pe site-ul primăriei găsiți o listă din 2010 cu 52 blocuri expertizate și încadrate în clasele risc I și II din județul Prahova (avarii majore la cutremurul din 1977). Ciudat e că Raiffeisen Bank a primit în 2005 o listă cu 93 blocuri cu risc seismic I și II cu alți ani de construcție. Alte 53 blocuri probabil cu avarii minore au fost propuse pentru expertizare în 2014, nu știu dacă expertiza s-a efectuat până în prezent.
Pe 9 august 2023 Observatorul Prahovean (nu primăria, RUȘINE!) a publicat noi liste cu 113 case expertizate 2015 (Rs1, Rs2, Rs3), 21 blocuri expertizate 2022 (toate Rs3) și 3 case expertizate 2022 (Rs2). Dubios, de ce nu există blocuri în celelalte clase de risc?
Blocuri încadrate dubios în clase de risc, fără expertiză?
Am primit mesaje de la oameni supărați că nu mai pot vinde apartamentele cu credit, după ce blocul lor a fost încadrat în clasa risc 2 în mod dubios, fără ca asociația sau vreun locatar să fi văzut vreun expert tehnic venind la bloc.
Când am făcut www.HartaBlocuri.ro pentru București am adăugat clasele de risc conform listei AMCCRS din data de 15 noiembrie 2020. În ianuarie 2023 am reverificat lista imobilelor expertizate în 2016-2022 și am actualizat harta București cu ce s-a mai schimbat pe lista AMCCRS, timpul nu îmi permite să reverific toată lista pentru a descoperi alte schimbări. La momentul respectiv erau 35 imobile „expertizate 2022”.
După 1 săptămână lista AMCRRS a fost actualizată cu încă 80 imobile expertizate pentru reabilitarea termică „SintezA expertizA tehnicA primitA de la Sector 3 prin adr. Nr. 12164/13.01.2023„, toate în clasa Rs2 ceea ce dădea impresia de EROARE. Lipsea numele expertului tehnic.
Vizitatorii site-ului mi-au trimis raportul de expertiză a unor blocuri care NU apar în lista AMCCRS. În vara 2023 un vizitator m-a informat că pe site-ul primăriei Sector 3 există listă cu ~80 imobile Rs2 și alte 100+ imobile Rs3 în format PDF, am ajuns la concluzia că de câțiva ani reabilitarea termică include expertiza seismică, dar aceste expertize nu sunt transmise către AMCCRS, doar primăria Sector 3 a transmis la AMCCRS, și doar lista celor încadrate în clasa risc 2.
În septembrie 2023 am actualizat harta cu ambele liste Rs2 și Rs3 de la Primăria S3, dar unii proprietari s-au plâns că afișând Rs3 pe site-ul meu pentru imobile inexistente pe lista oficială AMCCRS, le afectează vânzarea apartamentelor (deși e de preferat să cumpărați blocuri Rs3 decât blocuri neexpertizate).
În 2024 pe https://reabilitare-termica.primarie3.eu/Home.aspx au fost adăugate (și) clasele de risc seismic, un vizitator mi-a atras atenția că pe această harta sunt mai multe blocuri încadrate în clase de risc ca pe harta mea, bazată pe AMCCRS și pe listele PDF de mai sus. Dar și unele blocuri Rs2 pe lista AMCCRS apar pe harta Primărie3 ca fiind Rs3 = un HAOS TOTAL!
În Bacău 94 blocuri au fost expertizate între 1993 și 2000 și încadrate în categorii de urgență U1, U2, U3 și clase Rs1, Rs2, Rs3, Rs4. Alte 200+ blocuri au fost expertizate în 2007-2013 pentru reabilitare termică: http://www.unnpr.ro/files/expertize2024/CNPBacau/Anexa_8_Constructii_Bacau.pdf Din nou e dubios de ce toate sunt încadrate în clasa risc 2 și 3, niciunul în 1 sau 4. Probabil ca la București, se fac încadrări dubioase pentru a fi blocul reabilitat. Aș vrea să știu dacă băncile acordă credite pentru aceste imobile Rs2?
În Brașov aproximativ jumătate din cele 2400 blocuri comuniste au fost reabilitate termic între ~2010 și 2024. Sunt sigur că și acestea sunt încadrate în clase de risc dar nu am găsit nicio listă publică.
Asociația de proprietari bloc 4A din Constanța, Bulevardul Tomis nr. 317 a contactat instituțiile statului pentru a afla cum a fost posibil ca blocul din anii ’70 să fie încadrat în clasa risc seismic 2 fără înștiințarea asociației și ca vreun expert tehnic să viziteze blocul. Mi-au transmis corespondența cu instituțiile statului, nimeni nu știe cum s-a făcut expertiza.
Primarul Ploiești Andrei Volosevici a propus în ianuarie 2022 demolarea blocului „7 etaje” construit în 1962 cu 112 apartamente și magazine la parter, motivând (într-un mod prostesc) că prin asta va readuce Ploieștiul pe lista orașelor atractive turistic. Andrei Volosevici (care este și avocat) a făcut un sondaj online, unde peste 70% voturi au fost pentru demolare (sondajul putea fi fraudat, oricine putea șterge cookie la browser și vota din nou) fără ca întâi să ofere soluții pentru despăgubirea sau mutarea locatarilor, în interviul ObservatorulPH s-a făcut de râs, spunând inclusiv că blocul este în clasa risc seismic 2, revoltând locatarii care știau că blocul nu se află pe nicio listă a imobilelor expertizate și băncile oferă credite. Un locatar a reușit să intre în posesia unor foi, din care reiese că s-a făcut o expertiză preliminară fără vizite în apartamente pentru reabilitarea blocului, care face referire la starea jalnică a fațadei, spune că blocul AR PUTEA FI încadrat în clasa risc 2, dar nu va fi încadrat fără o expertiză aprofundată.
Mulțumesc pentru articolul detaliat. Din pacate prea puțini sunt conștienți de riscuri traind cu impresia ca sunt speciali si adoptand deviza „n-are cum sa mi se intample mie!”
Tot din pacate jurnalismul romanesc a decedat in goana dupa senzațional, asta daca putem considera ca a trăit vreodată, insa trag speranta ca macar Vice ar putea prelua informațiile de aici pentru un reportaj.
Să sperăm ca in urma cutremurului din Turcia/Siria putem trage niște concluzii si acționaîntr-un fel, noi cei care mai folosesc capul si la altceva decat a da comanda corpului sa il plimbe de colo-colo.
URL: florianardelean.com (dead website)
Salut
Stau in Bloc 7 Strada Herta. Pe lista apare ca este bloc cu S+P+10E ceea ce este gresit. Blocul are doar 8 etaje.
Multumesc
Apare S+P+10 pe https://amccrs-pmb.ro/lista-imobile-2/ deci trebuie să le scrii LOR să corecteze, nu mie, pe https://www.hartablocuri.ro eu am scris corect „parter + 8 etaje”.
Bună ziua! Locuiesc în Calea Victoriei nr 2, Sector 3 . Bloc de risc ll , în caz de cutremur . Dorim să facem doar fațada. Avem un proiect pentru fațadă. Dacă se poate și dacă Primăria ne sprijină financiar pentru demararea acestui proiect. Proiectul este înaintat la Direcția pentru Consolidari din Cadtul Proprietari Capitalei.
Mulțumesc !
Buna ziua,
niciun bloc incadrat intr-un grad de rism seismic sau neincadrat dar degradat vizibil – nu ar trebui sa primeasca autorizatie de reabilitare termica fara a demara procesul de reabilitare de rezistenta, aceasta evident coordonata de organele abilitate care ar trebui sa urmareasca executia! Dar, cum totul se rezuma la bani, oamenii nu dau doi bani pe ea si nici pe ei din moment ce…NU LE PASA!
Buna ziua,
daca un vecin vrea sa isi consolideze cladirea, zice ca a si obtinut fondurile!, sunt obligata sa il las sa intre in curtea mea pt a face aceste operatiuni? adica sa isi aduca utilajele, sa sape pe langa peretele lui, dar pe terenul meu?
Multumesc!
Blocul D17 din Sos Mihai Bravu 90-96 era incadrat in RS1 si a fost modificata incadrarea in RS2 din reexpertizare pe hartie, fara a se face nicio interventie de consolidare si fara a fi verificate spatiile comerciale sau apt pt posibile avarii.
Daca o cladire a fost incadrata la risc seismic intr-un mod ,,neortodox,, , doar pentru a obtine finantare de la stat in vederea reabilitarii , se mai poate ridica acest risc printr-o cerere catre un specialist ? Are parter 2 etaje si mansarda , si a fost construita in acelasi timp cu alta cladire din aceeasi curte , care nu are niciun risc.
,,Expertize se pot face și la cererea unui locatar, costă aproximativ 1000-1500 lei și se verifică doar apartamentul respectiv și spațiile comune,,
„Monstrele din pereti” sunt mostre . Doar daca nu cumva cladirea este bantuita si atunci sunt „monstrii din pereti” :))
Cum ati inchiriat garsoniera cu RS1 daca e interzis prin lege? la negru? 🙂
Calea Moșilor 251 bis ce posibilități in timp va avea să dispară incadarerea U1 sau va fi mai rău RS1 sau RS2 sau RS3?
Ești locatar într-un bloc U1 și te chinui să vinzi?
Dacă a fost expertizat cel puțin 1 dată nu va dispărea niciodată de pe https://amccrs-pmb.ro/lista-imobile-2/
Dacă va fi re-expertizat va fi adăugata o clasa de risc (probabil Rs1 sau Rs2) PE LÂNGĂ categoria U1, iar băncile și asigurările se bazează pe clasa de la ultima expertizare, încadrarea anterioară U1 va deveni irelevantă. Unele bănci acordă credit la U1, dar nicio bancă nu acorda credit la Rs1 si Rs2. E puțin probabil ca un bloc interbelic să ajungă Rs3 ca să poți vinde cu credit.
După ce va fi încadrat Rs1 sau Rs2, dacă locatarii acceptă să se mute 1-2 ani pentru consolidarea blocului, atunci se va putea vinde cu credit.